Conform coordonatorului activităţilor de protecţia mediului, profesor Liliana Livinţ, la sfârşitul săptămânii trecute, Şcoala Cuza, singura eco-şcoală din municipiu, a fost gazda activităţii “O modalitate necesară de coexistenţă a oamenilor cu natura”, organizată în colaborare cu Club Speo Bucovina, în cadrul Programului Natura 2000.
Activitatea, finanţată printr-un proiect PHARE, s-a axat pe o lecţie specială despre situl „Lacurile Fălticeni”, din cei 50 de copii participanţi fiind selectaţi cei zece „Rangers Junior”. Până în luna septembrie, cei zece elevi vor derula, în localităţi din bazinul Şomuzului care au iazuri, respectiv Fălticeni, Rădăşeni, Buneşti, Horodniceni, o campanie de conştientizare, în special a protejării speciilor de păsări care vieţuiesc pe iaz.
Următoarea activitate ecologică a şcolii „Alexandru Ioan Cuza” se va desfăşura pe 5 iunie, când elevii au declarat Ziua ariei protejate “Lacurile Fălticeni”.
Pe teritoriul judeţului Suceava sunt nu mai puţin de 17 arii protejate, cuprinse în reţeaua ecologică europeană Natura 2000.
Panouri „Protejaţi natura!”
Tot ieri, în cadrul programului “Eco Şcoala”, elevii clasei I B de la Şcoala Alexandru "Ioan Cuza" i-au îndemnat pe trecătorii de pe strada Nicu Gane să protejeze natura. Pe spaţiul verde din faţa şcolii copiii au amplasat zeci de panouri cu mesaje scrise chiar de elevi pentru protejarea mediului.
Aşa cum am aflat de la cea care îi îndrumă pe copiii, învăţătoarea Alexandrina Triş, acţiunea se înscrie în activităţile curriculare “limbi şi comunicare”, respectiv “om şi societate” şi a avut efectul scontat, zeci de persoane oprindu-se chiar şi pentru un minut pentru a citi mesajele micilor ecologişti.