El a adăugat că le-a cerut angajaţilor de la cele două puncte de trecere a frontierei să dea dovadă de vigilenţă maximă şi să ia legătura cu asistentul comunitar sau medicul de familie din zonă în cazul apariţiei unei suspiciuni de îmbolnăvire.
În acelaşi context, Lăzăreanu a informat că gripa nouă este pe punctul de a se extinde pe tot globul, motiv pentru care toate judeţele din ţară, inclusiv Suceava, au adoptat un plan de măsuri de prevenţie, în conformitate cu indicaţiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Eventualele suspiciuni şi cazuri de boală, internate într-un compartiment special
Medicul a explicat că în cazul în care va exista o pandemie de gripă, aceasta va dura opt săptămâni şi va atinge vârful în a patra săptămână, când „absenteismul în toate unităţile va fi unul foarte mare, ceea ce înseamnă că va trebui asigurată continuitatea în activitate”.
El a precizat că le-a solicitat managerilor de spitale să ia măsuri pentru a asigura permanenţa în situaţiile de criză şi să informeze personalul cu privire la măsurile care trebuie luate, subliniind totodată că la Spitalul Judeţean de Urgenţă, în Secţia de Boli Infecţioase, a fost instituit un compartiment special, în care ar urma să fie internate eventualele suspiciuni sau cazuri de boală.
Lăzăreanu a arătat că în cazul apariţiei unor îmbolnăviri, informarea populaţiei din judeţ nu se va realiza de către responsabilii de pe plan local, ci de către cei patru comunicatori de la nivel naţional, pentru a nu se crea panică.
„Nu oricine poate informa corect asupra cazurilor de îmbolnăvire. În diagnosticarea cu gripă nouă trebuie urmaţi mai mulţi paşi, care le-au fost comunicaţi medicilor din judeţ”, a explicat şeful DSP Suceava.
DSP Suceava continuă monitorizarea virozelor respiratorii
El a recomandat populaţiei ca la apariţia unor simptome de gripă să meargă la medic şi să evite automedicaţia, adăugând că supravegherea în teritoriu a virozelor continuă, deşi sezonul de raportare a acestora trebuia să se încheie la 1 mai.
„Medicii de familie din teritoriu raportează zilnic, în afară de sâmbătă şi duminică, cazurile de afecţiuni respiratorii. În weekend, doar spitalele transmit aceste date”, a spus şeful DSP Suceava, cu precizarea că săptămâna trecută numărul virozelor s-a menţinut în limitele normale.
„În perioada 4 – 10 mai am avut 1.487 de infecţii acute de căi respiratorii superioare, cu 82 de internări, şi 456 pneumonii şi bronho-pneumonii, cu 71 de spitalizări. Majoritatea îmbolnăvirilor s-au înregistrat la copiii până în 14 ani”.