Zeci de pompieri, angajaţi ai centrului şi de la primărie, precum şi săteni de la casele din vecinătate au sărit să stingă flăcările care au înghiţit practic jumătate din imobilul centrului de plasament, ridicat în 2005 de către Fundaţia Umanitare „Stichting HAR” din Olanda, care a investit 250.000 de euro.
Incendiul a fost anunţat la 112 în jurul orei 2:30, la faţa locului fiind trimise patru autospeciale de stingere.
La sosirea pompierilor din Câmpulung Moldovenesc, flăcările cuprinseseră acoperişul (construit din lemn cu învelitoare din tablă tip ţiglă), mansarda şi camerele de la etaj, incendiul fiind cât pe ce să se extindă la întreaga construcţie, precum şi la gospodăriile învecinate.
„Am văzut copii numai în maieu şi chiloţi…”
Principala grijă a echipelor de intervenţie a fost aceea de a-i evacua în condiţii de siguranţă de toţi cei 25 de copii aflaţi în clădire, precum şi pe supraveghetoarea acestora.
Ceilalţi salariaţi ai centrului au venit imediat la faţa locului şi au început să-i numere pe copii, pentru a se asigura că sunt toţi. Totodată, pompierii au verificat fiecare cameră în parte pentru a se asigura că, în afară de ei, nu mai este nimeni în cădire.
„Eram în timpul liber, dar, imediat cum am aflat, am plecat la Fundu Moldovei să ajut şi eu.
Când am ajuns mai erau doi-trei copii de evacuat. Erau doar în pijamale. Am văzut copii numai în maieu şi chiloţi… li s-au dat repede haine mai groase... Din ce am vorbit eu cu supraveghetoarea, ea a observat la un moment dat că s-a întrerupt lumina şi, când s-a uitat pe geam, a văzut acoperişul în flăcări... Dacă nu observa supraveghetoarea la timp incendiul, se întâmpla o tragedie. Mare minune că au scăpat toţi copiii...”, mărturisea, ieri, comandantul Detaşamentului de pompieri din Câmpulung Moldovenesc, căpitanul Ovidiu Ioniţoaia.
Găzduiţi temporar în casele salariaţilor Centrului „Visătorii”
Incendiul a fost stins în jurul orei 6:00, iar flăcările au distrus acoperişul, mansarda şi cele opt camere de la etaj pe o suprafaţă de aproximativ 200 metri pătraţi, mobilier, trei computere, o imprimantă, precum şi mai multe articole textile şi de papetărie.
Potrivit pompierilor, focul a izbucnit din cauza unui coş de evacuare a fumului neprotejat termic faţă de materialele combustibile.
Pompierii au salvat parterul construcţiei şi gospodăriile învecinate, bunuri în valoare de circa un milion de lei.
În privinţa pagubelor, cifrele comunicate, ieri, de autorităţi au fost diferite, variind între 100.000 de lei şi 800.000 de lei (8 miliarde de lei vechi).
O evaluare exactă a pagubelor urmează a fi făcută în aceste zile.
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, ieri, că instituţia pe care o conduce încearcă să identifice o soluţie rapidă pentru cazarea şi îngrijirea copiilor rămaşi fără adăpost şi pentru refacerea centrului distrus de incendiu.
Între timp, toţi cei 25 de copii au fost daţi în plasament, ca măsură provizorie, salariaţilor de la Centrul „Visătorii”.