Anda Sălăgean, purtătorul de cuvânt al CAS, a explicat că instituţia îşi completează în această lună evidenţele pacienţilor cu boli cronice şi costurile tratamentelor acestora „pentru a putea fundamenta cât mai precis şi argumentat rectificările de buget care vor fi absolut necesare”.
„Pacienţii cu boli cronice pentru care Normele contractului cadru ne impun să avem evidenţe se vor prezenta doar în luna mai la sediul CAS. Medicilor din teritoriu le-am solicitat să trimită pe adresa instituţiei listele de pacienţi ce vor fi aprobate, evitând astfel deplasarea pacienţilor. În lunile următoare, pe baza monitorizării din luna mai, medicii prescriptori vor primi listele aprobate pentru o perioadă de trei sau şase luni şi ulterior până la sfârşitul anului”, a punctat Anda Sălăgean.
„Măsura a fost luată în conformitate cu legislaţia în vigoare”
Ea a reamintit că obţinerea respectivă reprezintă o măsură care a fost luată în conformitate cu legislaţia în vigoare, Contractul cadru pe anul 2009 şi Normele metodologice de aplicare a Contractului cadru, potrivit cărora „Casele de asigurări de sănătate decontează contravaloarea medicamentelor cu şi fără contribuţie personală eliberate de farmaciile cu care se află în relaţie contractuală, în limita fondurilor aprobate cu această destinaţie”, iar „prescrierea, eliberarea şi decontarea medicamentelor cu sau fără contribuţie personală din partea asiguraţilor se fac în limita fondului aprobat cu această destinaţie”.
Anda Sălăgean a subliniat că obligaţia CAS Suceava prevăzută în actele normative este să urmărească lunar evoluţia consumului de medicamente cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu, precum şi de materiale sanitare specifice care se acordă pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluşi în unele programe naţionale de sănătate cu scop curativ, comparativ cu fondul alocat cu această destinaţie, şi să ia măsurile ce se impun. În ceea ce priveşte monitorizarea bolilor cronice, ea a menţionat că legislaţia prevede ca la nivelul caselor de asigurări de sănătate să funcţioneze comisii pentru fiecare grupă de boală cronică prevăzută potrivit Hotărârii Guvernului nr. 720/2008, comisii care sunt formate din medici (inclusiv medic prescriptor) şi al căror rol constă în stabilirea criteriilor de includere sau excludere în sau din tratament, aplicarea criteriilor de prioritizare în baza listelor de aşteptare şi punerea în aplicare a acestora în activitatea desfăşurată.
În martie, cel mai mare consum de medicamente
„CAS are obligaţia de a pune la dispoziţia fiecărei comisii numărul stabilit de bolnavi ce pot fi trataţi, în funcţie de sumele aprobate şi costul mediu pe pacient, precum şi pacienţii aflaţi în tratament şi tratamentul acordat acestora, cu indicarea datei la care au intrat în tratament, a datei ultimei aprobări şi a perioadei pentru care au primit ultima aprobare. Printr-o fundamentare complexă şi concretă a necesarului de buget suplimentar sperăm să obţinem sumele necesare decontării contravalorii medicamentelor eliberate, reprezentând diferenţele dintre consumul real şi cel stipulat ca valoare orientativă în contract. Concret, pentru decontarea reţetelor din martie este necesară o sumă suplimentară de 3.731.186 lei însă, pentru a primi diferenţele de plată, CNAS ne-a solicitat printr-o adresă explicaţii cu privire la creşterea consumului de medicamente înregistrată în luna martie, comparativ cu lunile anterioare”, a mai spus responsabilul de relaţiile cu presa al CAS Suceava.