Acest lucru a devenit evident ieri după-amiază, când, la ora 16.00, a expirat termenul limită de depunere a documentaţiilor de precalificare la licitaţie.
Mai exact, doar cei care depuneau aceste documentaţii puteau veni în data de 21 mai cu o ofertă concretă de achiziţionare a SC Termica SA.
Şase posibili investitori, dar nici o ofertă
Aceasta este cea de a doua licitaţie organizată de Primăria Suceava pentru vânzarea Termica, la prima licitaţie fiind înscrise companiile Global International 2000, Unicom Top Energy Bucureşti, Doriaşi Bacău, E.ON România, şi Electrica Bioheat, primele trei reprezentând interesele unor mari companii ruseşti, furnizoare de cărbuni, iar ultimele două ale germanilor, respectiv austriecilor. La a doua licitaţie, puteau participa toate cele cinci companii care au cumpărat caietul de sarcini, plus suedezii de la Green Gold, care au cumpărat de curând caietul de sarcini.
Cum nici unul dintre posibilii investitori nu şi-a mai manifestat clar intenţia de a prelua Termica, scoasă la vânzare cu un preţ de pornire de 18,3 milioane de euro, dar şi cu o serie de condiţii care presupun investiţii masive, planurile municipalităţii au fost date peste cap complet.
„Este clar că trebuie să mergem pe altă variantă decât cea a privatizării. În perioada imediat următoare vom avea discuţii cu Consiliul de Administraţie, Adunarea Generală a Acţionarilor şi sindicatele din Termica, să vedem care ar fi cea mai bună schemă de funcţionare pentru iarna 2009 – 2010. Dar cu siguranţă sucevenii vor avea în continuare apă caldă şi căldură la iarnă”, a declarat ieri primarul Sucevei, Ion Lungu.
Intenţiile de privatizare a Termica au apărut ca urmare a faptului că fără investiţii puternice în sistemul de producere a gigacaloriei şi în reţelele de transport şi distribuţie, preţul real al gigacaloriei va rămâne în continuare foarte ridicat, sufocând bugetul local, care suportă cea mai mare parte a subvenţiilor pentru populaţie.