”Este un genocid. Datoria şefilor din Sănătate este să facă rost de bani, nu să ne ia nouă un drept”, cred bolnavii, care ameninţă cu memorii şi acţiuni în instanţă.
Vineri, la ambulatoriul de specialitate din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă, zeci de pacienţi aşteptau la coadă pentru a-şi lua reţeta. Oamenii cu reşedinţa în altă localitate, nemulţumiţi de drumurile lungi şi costisitoare pe care au trebuit să le parcurgă până la Suceava şi sătui de orele de aşteptare din faţa cabinetului, erau cei mai revoltaţi de noua măsură luată în contextul lipsei de fonduri.
Aşezaţi pe scaune sau stând în picioare, fiecare după cum a avut noroc, bolnavii sau aparţinătorii acestora, majoritatea persoane în vârstă, îşi blestemau soarta cu gândul la viitorul şi mai sumbru care îi aşteaptă.
Pacienţii: „O să murim cu zile!”
„Am diabet de 11 ani, insulino-dependent, şi am nevoie de trei teste pe zi. Ca să le cumpăr din banii mei m-ar costa circa 300 de lei pe lună. Trăiesc dintr-un ajutor social de 20 de lei şi din alocaţia complementară a copilului, de 30 de lei. De unde să le mai plătesc şi pe astea? O să murim cu zile! Mai fac o criză ca aseară (n. r. joi), când glicemia mi s-a urcat la 464, şi s-a terminat cu mine”, îşi varsă oful Elena Tabără, de 51 ani.
„Bărbatul meu are 75 de ani şi este bolnav de diabet din 2003. Are probleme cu inima, cu picioarele, care sunt albăstrui, nu vede bine şi nici nu aude. Pentru toate bolile lui cheltuieşte pe lună vreo 300 de lei, dintr-o pensie de 400 de lei. Ia bani puţini de la stat, deşi a lucrat 29 de ani la CAP, la vite, în condiţii grele. Nu o să-i mai ajungă nici de teste şi nici de o bucată de pâine”, mărturiseşte soţia lui Ion Gabor.
„Din câte am aflat, este o decizie pe plan local. Nu mi se pare corect ca bolnavii din toată ţara să aibă acces gratuit la testele pentru determinarea glicemiei, iar sucevenii nu. Am să fac memorii la toate forurile competente pentru a le primi în continuare gratuit sau măcar compensat şi, dacă nu rezolv nimic, apelez la instanţă pentru a-mi recupera banii cheltuiţi”, avertizează o altă aparţinătoare, Aurelia Sandu.
CAS poate plăti doar testele pentru copii
Vineri, responsabilii de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava au arătat că bugetul alocat pentru anul în curs permite eliberarea medicamentelor gratuite către toţi pacienţii cu diabet, dar nu şi eliberarea testelor de automonitorizare a diabetului zaharat pentru adulţi, ci doar pentru copii.
Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Anda Sălăgean, a explicat că fondul alocat în 2009 judeţului Suceava la acest capitol este de 178.000 lei, din care 83.000 lei pentru adulţi şi 95.000 lei pentru copii, şi a subliniat că, în primul trimestru, consumul a fost de 719.866,40 lei, din care 688.962,40 lei – adulţi şi 30.904,00 lei – copii, ceea ce înseamnă că fondurile rămase disponibile pentru perioada aprilie – decembrie a anului în curs sunt de doar 64.096 lei, pentru testele minorilor.
”În baza contractelor pe care le avem încheiate cu farmaciile din judeţ suntem obligaţi să informăm asupra bugetului existent şi nu putem obliga farmaciile să elibereze medicamente şi materiale sanitare pentru care nu avem buget şi pe care nu le putem plăti”, a spus Anda Sălăgean, cu precizarea că medicii specialişti au fost puşi în temă cu privire la depăşirea bugetară şi au primit recomandarea de a nu mai prescrie teste pentru adulţi.
(12 mai 2009, 11:33:00