Ieri, în jurul orei 7:45, Ioan Macovei a ieşit din blocul în care locuieşte, pe strada Luceafărului, din cartierul George Enescu, şi, potrivit rudelor sale, se îndrepta spre Bazar, acolo unde, periodic, mergea şi se ocupa cu schimbul valutar la negru.
La câţiva metri de la ieşirea din bloc, bătrânul a fost atacat de doi indivizi necunoscuţi, care l-au lovit puternic în zona feţei, trântindu-l la pământ.
Urmele de sânge de la faţa locului spun totul despre violenţa cu care au acţionat tâlharii.
În câteva secunde, cei doi tâlhari i-au luat lui Ioan Macovei suma de 8.000 de lei pe care o avea într-unul din buzunare şi au dispărut din zonă, în ciuda strigătelor disperate ale bătrânului după ajutor.
Câţiva vecini au reuşit să iasă şi să-l vadă pe bătrân plin de sânge, trântit la pământ, iar doi indivizi fugind de mama focului, fără a le putea oferi poliţiştilor prea multe amănunte despre fizionomia tâlharilor.
Faptul că tâlharii şi-au asumat un asemenea risc, acţionând la drumul mare, pe timp de zi, nu duce decât la ipoteza că infractorii ştiau dinainte cu ce se ocupă Ioan Macovei şi că acesta umblă cu sume mari de bani asupra lui, fiind vorba, cel mai probabil, de un jaf la pont.
Judiciariştii Biroului de Investigaţii Criminale încercau, ieri, să întocmească un cerc de suspecţi şi să găsească martori care să-i ajute în conturarea fizionomiilor tâlharilor.
Ioan Macovei a fost transportat de urgenţă la Spitalul Judeţean, iar medicii de gardă au decis, având în vedere leziunile grave suferite de bătrân, transferarea acestuia la o clinică din Iaşi, pentru investigaţii amănunţite.
Scenariu identic acum două luni
Dacă se va confirma într-adevăr că jaful asupra lui Ioan Macovei este comis de aceeaşi grupare care a băgat spaima în valutişti în ultimul an, atunci putem vorbi de a şaptea lovitură, cel puţin cea de a şaptea despre care a aflat mass-media.
Ultimul jaf s-a petrecut la începutul lunii martie a.c., tot în cartierul sucevean Goerge Enescu, după un scenariu aproape identic.
Gheorghe Macovei, de 50 de ani, ieşise din scara blocului în care locuieşte şi se îndrepta spre maşină pentru a merge la Bazar, în momentul în care a fost atacat şi lăsat fără cei 30.000 de euro pe care-i avea asupra sa.
Până ca bărbatul atacat să-şi revină din şoc, tâlharii dispăruseră deja din zonă.
Opt miliarde de lei vechi, numai din jafurile comise asupra valutiştilor
Primul jaf împotriva unui valutist s-a înregistrat în vara anului trecut, când un bărbat care se ocupă cu schimbul ilegal de valută a fost atacat în apropierea scării unui bloc situat pe strada Oituz. Agresorii au reuşit să fure 15.000 de euro şi 3.200 de lei. A doua tâlhărie a avut loc pe 29 august 2008, când Dumitru Ilaş a fost atacat în gangul de lângă Hala Centrală. Prada a fost de această dată mult mai mare, respectiv 12.000 de dolari SUA, 12.000 de euro şi 27.000 de lei. Un alt jaf soldat cu prejudicii serioase, 70.000 de dolari SUA şi 20.000 de lei, l-a avut în centrul atenţiei pe Daniel Andronic, din Ipoteşti. Acesta a fost atacat chiar în curtea casei sale, după ce ridicase încasările de la casele de schimb valutar pe care le deţine în zona centrală a municipiului Suceava.
Dacă în zona municipiului Suceava s-au înregistrat patru cazuri, la Fălticeni sunt alte două situaţii similare. Pe 24 noiembrie, Ionel Popa se îndrepta spre maşina pe care şi-o lăsase parcată pe Bulevardul Revoluţiei, în momentul în care trei tineri necunoscuţi l-au bruscat şi i-au smuls o borsetă în care avea nu mai puţin de 24.000 de lei.
Cealaltă victimă din Fălticeni este Viorel Acârnăresei, care a fost jefuit în noaptea de 29 spre 30 septembrie 2008, la câţiva paşi de locuinţa sa. Aproape de miezul nopţii, Acârnăresei se îndrepta spre apartamentul situat la etajul doi al unui bloc din Fălticeni. La scurt timp după ce a intrat în scara blocului, în timp ce se afla la etajul unu, a fost atacat de doi indivizi care i-au smuls geanta în care avea nu mai puţin de 70.000 de euro şi 26.000 de lei.
Prejudiciul total al celor şapte jafuri se ridică la aproape opt miliarde de lei vechi.
(11 mai 2009, 12:03:04
1 - La 75 de ani, indiferent de cat de "in putere" te simti, umbli cu sume mari de bani la tine, singur? Te ocupi - si talharii stiau asta - cu schimb valutar la negru?
2 - Sa inteleg ca e mai mare riscul de a fi talharit decat cel de a te intreba politia de sanatate? Chiar si in articol se mentioneaza activitatea ILEGALA prestata de cei jefuiti. Cu toate astea, Politia Economica, Garda Financiara, par a fi mai degraba interesate de altceva, cu toate ca in mod sigur citesc ziarul...