Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 9 mai 2009 - Anul XIV, nr. 106 (4092)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Palatul Copiilor

O alternativă de petrecere a timpului liber şi de descoperire a aptitudinilor. Dându-le copiilor ocupaţie, violenţa în rândul acestora va scădea.

Cercul de balet

Cercul de balet se adresează  diferitelor categorii de elevi indiferent de experienţa anterioară în balet sau în alte tipuri de dans. « Scopul este de a oferi copiilor posibilităţi pentru dezvoltarea fizică armonioasă şi dezvoltarea unor abilităţi de mişcare ritmică, dezvoltarea unor abilităţi muzicale dar şi formarea unei culturi aprofundate în muzică şi balet. Se are în vedere dezvoltarea unor capacităţi fizice la nivel profesionist şi obţinerea unor performanţe ce pot contura cariere artistice in acest domeniu » ne-a spus coordonatorul cercului, prof.  Mirela Duminica.



Oaspeţi din Franţa la Palatul Copiilor

La  începutul acestei săptămâni, un grup de francezi a vizitat cercurile de la Palatul Copiilor, ocazie cu care copiii care activează aici, au prezentat un spectacol de muzică şi dans. De la prof. Anca Greculeac, director adjunct al Colegiului Naţional „Petru Rareş”, am aflat că grupul format din zece  elevi şi patru profesori, a venit la Suceava, în cadrul unui schimb de experienţă. „Am propus ca elevi români şi elevi francezi să pună împreună în scenă o  piesă de teatru - “Cyrano de Bergerac”.  Va fi o mare încercare pentru că pe scenă vor urca şi copii vorbitori nativi de limba franceză şi copii care învaţă în şcoală limba franceză. Copiii din Suceava şi cei din Franţa, au pregătit decorurile, afişul spectacolului, un CD de prezentare a acţiunii şi vor alimenta blogul dedicat parteneriatului. Parteneriatul vizează realizarea de contacte culturale între elevi şi profesori români şi francezi, în vederea cunoaşterii reciproce. Elevii  din Franţa sunt de la Liceul “Amyot d’Inville” iar din  partea română, sunt implicaţi 14 elevi de la profilul matematică-informatică bilingv română-franceză de la Colegiul Petru Rareş. ”- ne-a spus Anca Greculeac. Se doreşte continuarea parteneriatului care se află abia în primul an de desfăşurare, însă între liceul sucevean şi instituţii din Franţa există legături mai vechi având în vedere că la Colegiul Naţional „Petru Rareş” există profil bilingv română-franceză.

Magda Cimbru, Marian Tcaciuc
Cercul presă scrisă, radio TV



Trupa de dans modern, „Ritm –Dans”, se pregăteşte de plecarea în  Antalya.

Însoţită de trei cadre didactice de la Palatul Copiilor Suceava, Trupa „Ritm –Dans” va pleca duminică, 10 mai, spre Antalya, unde va susţine mai multe spectacole în pieţele publice din localitate, în cadrul Festivalul Internaţional al Tineretului, care se va desfăşura în perioada 13-23 mai.

Plecarea trupei de dans modern de la Palatul Copiilor este posibilă şi graţie unor sponsori care au contribuit cu bani. Pe această cale, copiii şi cadrele didactice aduc mulţumiri, Iulius Mall care a sponsorizat cu 6300 de lei, ACET cu 3000 de lei, Liceul Particular nr.1 Suceava cu 2000 de lei şi S.C. Mondeco SRL cu suma de 2000 de lei. De la coordonatorul cercului, prof. Mihaela Schiotis, am aflat că  trupa de dans a pregătit un repertoriu bogat printre care dans popular- « Ciuleandra », dans cu temă - « Povestea unui trandafir » , Fantezie coregrafică - « Carnavalul » şi un dans modern « Kandy Man ». Costumele pregătite sunt specifice fiecărui stil de dans iar membrele trupei sunt eleve de gimnaziu şi liceu, unele dintre ele participând pentru prima dată la un astfel de festival.

« Ne-am pregătit foarte serios, cu mult interes şi ne bucurăm pentru că acolo  ne vom întâlni cu vechii noştri prieteni, participanţi la ediţiile anterioare ale festivalului » ne-a spus coordonatorul grupului, prof. Mihaela Schiotis.
Le dorim succes şi să obţină multe premii la acest festival.

Karina Srinceană, Cosmina Oniciuc,
Cercul presă scrisă, radio-TV




Suceava- oraşul văzut de un tânăr (Continuare)

Vechiul oraş austriac Suczawa a fost dărâmat de comunişti aproape din temelii pentru ca populaţia să uite de epoca perfidă a burgheziei. Din arhitectura implementată în cei 150 de ani de administraţie austriacă s-a păstrat poate doar, de vreo două ori mai bine ca cea medievală. Catedrala catolică din centrul oraşului este printre puţinele exemple de stil neo-clasic din oraş, ce aminteşte de faptul că acum un secol Suceava era populată de germani.

Clădirea prefecturii şi cea a tribunalului, clădiri ce şi-au implinit de ceva ani centenarul sunt construite într-un ciudat stil neo-clasic unguresc, semănând cu cele din Cluj sau Tîrgu Mureş, fapt cu atât mai ciudat cu cât Bucovina nu a avut nici o legătură directă cu ungurii. Liceul Ştefan cel mare e clădire tipică nemţească. Ispiră echilibru, răceală, sobrietate şi în acelaşi timp armonie. Este de-asemenea printre cele mai bine păstrate clădiri istorice din oraş. Alte exemple de clădiri vechi care să impresioneze ar mai fi corpul administrativ al Liceului de artă ce are mai mult de 200 de ani, spitalul vechi, Muzeul  Bucovinei şi în rest cele civile care de-asemenea se pot număra într-o zi. Singura zonă cu o arhitectură parţial neatinsă de buldozerele comuniste este cea armenească, dintre cartierul autogării şi cartierul Zamca, unde se pot încă vedea casele negustorilor şi funcţionarilor de acum un secol. Se întâlnesc case cu specific armenesc, dar o bună parte au o arhitectură de-un eclectism fascinant. Diversitatea etnică din Suceava anilor 1900 a creat un stil arhitectural unic in România. Spre exemplu sunt case cu verandă românească, ferestre şi acoperiş nemţesc având intrarea principală direct din  stradă ca la casele evreieşti. Din păcate micile comori arhitecturale sunt ignorate şi zona se banalizează tot mai mult, construindu-se vile si blocuri şi dărâmându-se casele vechi.

S-a construit mult după căderea comunismului, anul 2008 fiind apogeul dezvoltării imobiliare. E românesc să se construiească fără plan urbanistic zonal şi general, o clădire care nu face parte din specificul arhitectural al zonei, la ridicarea căreia să se folosească doar materiale ieftine, nedurabile şi în final să denote banalitate. E românesc dar nu e bine. Tradiţia urbanistică a comunismului ar trebui să mai existe şi constructorii să ţină cont de ea.
Sub regimul comunist s-a murit de foame dar s-au creat oraşe. Suceava a fost un oraş sistematizat: clădirile inutile, prost consolidate, prost construite au fost dărâmate, sistemul stradal lărgit şi regularizat, iar suprafaţa a fost stric împărţită în locuibilă ( blocuri, case), utilitară (instituţii, parcări), de tranzit (trotuare, alei, străzi, pasaje) şi de agrement (parcuri). Această sistemtizare nu mai este respectată.

Andrei Popa, Cercul presă scrisă, radio- TV



Concursuri  judeţene  

Astăzi au loc la Iullius Mall două concursuri judeţene - faza judeţeană a Olimpiadei meşteşugurilor tradiţionale şi Concursul judeţean de folclor.

La Concursul judeţean de folclor, participă formaţiile laureate, peste 700 de copii din cele şase zone - Suceava, Rădăuţi, Fălticeni, Gura-Humorului, Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei.  Din partea Palatului Copiilor participă Formaţia de dans perechi cl. I-IV, Formaţia de jocuri populare fete cl. V-VIII, Formaţia de jocuri populare fete cl. a IX-a, Grupul folcloric „La strânsură” şi soliştii vocali Roxana Lupu Moroşan, Laura Apăvăloaie, Andreea Ciornei, Lorena Struţ, Andra Blănaru, Lăcrămioara Bucşă, Eliza Târgovâţ, Iliuţă Tihulcă, Andreea Steclaru, Raluca Gemănaru, Claudia Ţibichi, Maria Ioana Ieremeciuc, Larisa Bulgaru.   

La Olimpiada meşteşugurilor tradiţionale participă copiii din cele şase zone, care au obţinut locul I la faza zonală.

Membrii Cercului presă scrisă, radio-TV

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O alternativă de petrecere a timpului liber şi de descoperire a aptitudinilor. Dându-le copiilor ocupaţie, violenţa în rândul acestora va scădea..
 Vizualizări articol: 720 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 8 voturi
O alternativă de petrecere a timpului liber şi de descoperire a aptitudinilor. Dându-le copiilor ocupaţie, violenţa în rândul acestora va scădea.5.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei