După o investiţie totală de 20 de milioane de euro, centrala, cu o capacitate totală de 22MW(17MW termic şi 5MW electric) creează şi asigură aproximativ o sută de locuri de muncă indirecte. Ca biomasă foloseşte reziduuri industriale, coaja şi tocătura din prelucrarea buştenilor, dar şi resturi de exploatare, craci, vârfuri şi tocătură de la arbori.
Centrala de cogenerare utilizează tehnologia cea mai eficientă pentru a produce energie termică şi electrică, iar folosirea biomasei existente pe plan local conduce la un cost scăzut al materiei prime. Trebuie menţionat că utilizarea biomasei în cogenerare reprezintă tehnologia cea mai potrivită pentru producerea „energiei verzi”, în condiţiile în care utilizarea resturilor lemnoase este benefică pentru pădure, pentru că răriturile şi lucrările de îngrijire cresc vitalitatea arboretelor şi valorifică superior resursele lemnoase.
Energia electrică poate asigura necesarul a 25.000 de locuinţe
La festivitatea de ieri au participat proprietarul firmei Holzindustrie Schweighofer, omul de afaceri Gerald Schweighofer, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, preşedintele Administraţiei Fondului de Mediu, Vlad Marcoci, prefectul de Suceava, Sorin Arcadie Popescu, primarul municipiului Rădăuţi, Aurel Olărean, şi o serie de personalităţi din administraţie.
„Inaugurarea centralei reprezintă un moment deosebit nu numai pentru municipiul şi zona Rădăuţi, ci şi pentru ţară. Vreau să mulţumesc tuturor celor care ne-au sprijinit, de la autorităţi până la salariaţii fabricii”, a spus proprietarul firmei Holzindustrie Schweighofer, Gerald Schweighofer, ieri înainte de inaugurare. Startul simbolic al centralei a fost dat prin apăsarea unui buton roşu care a aprins simbolic un bec „gigant”.
„Am apăsat roşu să ne cuplăm la energia verde. Felicitări tuturor celor implicaţi în realizarea acestui obiectiv, la cât mai multe centrale de acest fel”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, imediat după momentul festiv.
Centrala are un consum de 40 de metri steri pe oră, care înlocuieşte 2200 de litri de ulei, cu o temperatură de ardere de 800-1000 grade Celsius – cu impact pozitiv asupra mediului. Energia termică este utilizată la uscarea cherestelei, cu menţiunea că alternativ s-ar putea furniza energie termică pentru încălzirea a şapte mii de locuinţe, iar energia electrică este livrată în Sistemul Energetic Naţional (SEN) şi poate asigura necesarul a 25000 de locuinţe.
Holzindustrie Schweighofer, liderul de piaţă din industria de prelucrare a lemnului din România, are două fabrici în ţară cu peste 1200 de angajaţi, la Sebeş şi la Rădăuţi, reprezentând o investiţie totală de 260 de milioane de euro. Holzindustrie Schweighofer are o cifră de afaceri anuală de 260 de milioane de euro şi reprezintă una dintre cele mai mari investiţii din zonă.