Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a Judeţului Suceava a aprobat deblocarea a 25 de posturi vacante de asistenţi maternali profesionişti, atestaţi pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 0-2 ani.
Aproape de familia naturală
Având în vedere că minorii pe care-i vor îngriji aceşti asistenţi maternali au vârste sub 2 ani, „părinţii” au fost selectaţi cu prioritate din zone urbane şi limitrof urbane, în care accesul la serviciile medicale şi sociale se face uşor.
„Un alt criteriu de selecţie a fost cel al răspândirii teritoriale, astfel încât, în situaţii de urgenţă, copilul să fie rapid plasat cât mai aproape de familia naturală şi domiciliul său”, a declarat Nicoleta Lenţa, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava.
Persoanele condamnate nu pot deveni asistenţi maternali
Un asistent maternal trebuie să aibă în folosinţă o locuinţă care acoperă necesităţile de preparare a hranei, igienă, educaţie şi odihnă. Persoanele condamnate printr-o hotărâre judecătorească definitivă pentru comiterea unei infracţiuni, părinţii care au fost decăzuţi din drepturi şi cei ai căror copii au fost declaraţi abandonaţi, dar şi persoanele care suferă de boli cronice transmisibile nu pot deveni asistenţi maternali. Cel care desfăşoară o activitate salarizată poate deveni asistent maternal profesionist numai cu condiţia încetării contractului individual de muncă în baza căruia îşi desfăşoară activitatea.
Aproape 500 de „părinţi” profesionişti
Ultimul curs de formare profesională pentru asistenţii maternali profesionişti a avut loc în 2005. În urma pensionărilor, demisiilor şi retragerilor de atestate, numărul asistenţilor maternali a scăzut de la 598, în anul 2005, la 492, în aprilie 2009. Acest fapt a condus la un deficit de personal angajat în această funcţie.