Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 mai 2009 - Anul XIV, nr. 103 (4089)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Decizie

Radarele fixe, suspendate pentru efectuarea unei ample anchete

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Toate radarele fixe existente pe teritoriul României, cu excepţia celor de pe DN 1, au fost suspendate, în urma unei decizii a şefului Inspectoratului General al Poliţiei Române, venită ca urmare a mai multor sesizări făcute la Parchet de către Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), care contestă procedurile de atribuire a contractelor de achiziţie publică. Toate primăriile care au semnat contracte cu o firma care a montat radarele fără a face o licitaţie riscă acum amenzi usturătoare.

 

La nivelul judeţului Suceava, radarele fixe au început să funcţioneze la mijlocul lunii februarie a acestui an. Apariţia acestora a fost anunţată de conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava încă din vara anului 2008, însă primarii au ezitat multă vreme să încheie contracte, de frica de a nu fi amendaţi, cum se întâmplase în alte judeţe.

 

Cele opt radare din judeţ, medie de 800 de sancţiuni pe zi

În cele din urmă, sistemul a fost inaugurat pe 18 februarie, firma SC Codec Cluj Napoca, singura societate care a venit cu o ofertă concretă la Suceava, suportând integral costurile investiţiei, inclusiv amenajarea unei dispecerat la sediul Poliţiei.

Patru radare au fost dispuse pe DN 29, în comuna Dumbrăveni, în timp ce câte două au fost date în folosinţă la Drăguşeni şi Roşiori, pe DN 2.

În mai puţin de două luni de la darea în folosinţă, până pe 9 aprilie, cele opt aparate de măsurare a vitezei au înregistrat 42.188 de abateri privind depăşirea limitei de viteză legală, de unde rezultă o medie de aproximativ 800 de înregistrări pe zi.

 

Sancţiuni multe, foarte puţine amenzi plătite efectiv

Deşi numărul de înregistrări este foarte mare, procesele verbale de contravenţie emise a fost mic, doar 6.995 până pe 9 aprilie, dintre acestea fiind plătite efectiv mai puţin de jumătate.

Această situaţie se explică pe de o parte prin procedura greoaie (mai întâi se emite o înştiinţare către proprietarul maşinii, care trebuie să precizeze numele persoanei care se afla la volan), iar pe de altă parte prin refuzul multor şoferi de a achita amenzile, pe motiv că radarele ar fi ilegale, semnalizate necorespunzător etc.   

Conform contractului, 65% din bani ar trebui să ajungă la firma care a făcut investiţiile, în timp ce restul banilor revin primăriilor.

 

Amenzi pentru contracte de achiziţie publică fără respectarea procedurilor

Conform deciziei emise la nivel naţional, toate înregistrările radarelor fixe începând cu 24 aprilie sunt suspendate, măsura fiind dispusă pe perioada cât se va derula ancheta. 

Echipele de control ale ANRMAP au ajuns, săptămâna trecută, în judeţele Cluj, Mureş şi Braşov, unde au aplicat amenzi totale de 140.000 de lei pentru două primării care nu au respectat procedurile privind contractele de achiziţie publică.

Inspectorul Gabriel Panţiru, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, a confirmat că toate înregistrările radarelor fixe din judeţ de după data de 24 aprilie sunt suspendate şi se aşteaptă finalizarea anchetei, amintind totodată că poliţia nu este parte în contractele semnate între primării şi firmă.  

 

Primarii din Suceava, luaţi şi ei la puricat  

Primarul comunei Dumbrăveni, Ioan Pavăl, ne-a declarat că „astăzi dimineaţă (n.r. ieri) am primit o invitaţie la Prefectură, pentru data de 14 mai, unde vor veni reprezentanţii ANRMAP şi va trebui să prezint contractele de achiziţie cu SC Codec Cluj Napoca. Din punctul meu de vedere, ceea ce se întâmplă nu este corect, firma cu care am semnat contractul a primit toate avizele necesare înainte de a semna cu Consiliul Local, iar acum brusc sunt nereguli”.

El a precizat că în conturile Trezoreriei sunt adunaţi 800 de milioane de lei vechi, reprezentând amenzile încasate până acum pentru cele patru radare din comună, şi nici un leu nu a fost virat încă în conturile firmei clujene. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Radarele fixe, suspendate pentru efectuarea unei ample anchete .
 Vizualizări articol: 1169 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.43/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 7 voturi
Radarele fixe, suspendate pentru efectuarea unei ample anchete4.457

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Misto trimis de
( 6 mai 2009, 11:53:53
65% din 42.000 de amenzi... Sa punem, asa de fantezie, 100 de lei amenda. Ne da 4.200.000 lei. Asta inseamna 2.730.000 lei partea firmei care a montat camerele. Putem spune, chiar si pe calculul facut cu sume mai rotunde dar mai mici decat cele reale, ca firma CODEC din Cluj si-a scos deja banii investiti in camere.

Nu inteleg de ce trebuie numaidecat ca primariile sa se asocieze cu firme private pentru a pune radare fixe? Nu se puteau cumpara si pune aceste cutiute de catre primarii, astfel revenindu-le lor 100% din amenzi?
2.   Backfire trimis de
( 6 mai 2009, 12:32:26
Pe mine ma ingrijoreaza altceva.. cadrul legal (altul decat cel referitor la achizitia radarelor) nu este indeplinit. Adica, eu, cetateau civilizat, platitor de impozite, am si eu o dorinta sa merg in viteza de la A la B. Unde naiba pot face asta in judetul asta, daraminte in tara asta? Vreau si eu sa ma taxeze radarul pentru viteza doar daca sunt vitezoman nesimtit inafara autostrazii. Dar unde dracu e autostrada? Pai atunci de ce mai pun radare? Sa fac 8 ore de la SV la BT? Sa ma ia radaru la Dumbraveni? Sa ma opreasca si ciobanoii de militieni in padure la Baisa? Sa dau amenzi peste amenzi doar pentru ca vreau sa ma deplasez civilizat? Hitler le facea nemtilor autostrazi acu 80!!! de ani si Hitleru nostru, domnu Flutur bate campii fara ezitare de fiecare data cand are sansa. Sa ramana cu ouale intre picioare sa nu si le mai expuna in public! Sa faca altceva decat tras de linii pe asfalt si facut oua din plastic si casute de cibrituri. SA VAD CEVA CONCRET, are toate parghiile! SA VAD
2.1  RE: Backfire trimis de
( 6 mai 2009, 14:55:26
domn f�r_spaga daca vrei sa dai viteza iti recomand un site util care si eu din intimplare am dat de el - intri pe google si dai - autostrada80.

Virtual,practic si sigur ,numai ce n-am inteles ce vrei tu sa faci in bt.?Este drum pina acolo?

3.   E nevoie de o reglementare nationala! trimis de
( 6 mai 2009, 15:43:14
Unde-i Zaraza a tot stiitorul in radarele fixe, cu desteptaciunea lui? ....vai ce om!?

A fost o mare nerusinare, sa bagi tu mina in buzunarele oamenilor, sa lasi copiii fara pine pe masa, sau sa le ei pur si simplu serviciul, numai pentru ca ai trecut 2-5km in plus!? O mare magarie.... numai in Rom�nica se poate intimpla asa ceva! ...fara mila!

Dorinta dumneavoastra, a politistilor, de a va imbogti fara munca, in scurt timp, bazata pe suferinta altora, bine ca a luat sfirsit ...
4.   Noutati ! trimis de
( 6 mai 2009, 15:45:25
,,Campania Romaniei libere impotriva radarelor ilegale da din nou rezultate. Dupa ce Guvernul a anuntat declansarea unei anchete pe tema afacerii radarelor, inspectorii Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), institutie aflata in coordonarea directa a premierului Boc, au amendat cu 140.000 lei doua primarii care au instalat ilegal radare private si au avertizat zeci de primari doritori de radare ca trebuie sa-si anuleze hotararile prin care au acceptat astfel de echipamente de masurare a vitezei pe teritoriile lor''
4.1  RE: Noutati ! trimis de
( 6 mai 2009, 16:28:56
Potrivit art. 254 alin. (2), teza ultima, din Regulamentul de aplicare a Codului Rutier, aprobat prin HG. 85/2002, "Constatarea contraventiei se poate face si fara oprirea contraveninentului, precum si in lipsa acestuia, daca savarsirea contraventiei este probata cu un mijloc tehnic certificat, potrivit legii, din dotarea politiei". Deci, conditia esentiala pe care trebuie sa o indeplineasca proba in baza careia se aplica o amenda pentru viteza, este ca mijlocul tehnic utilizat - cinemometrul, cu denumirea populara de "radar", sa fie "din dotarea politiei".

Pe cale de consecinta, daca radarul nu este din dotarea politiei, inregistrarile facute cu aparatele private sunt ilegale si nu pot constitui o proba in dovedirea savarsirii contraventiei. Este o aplicare a principiului potrivit caruia (in penal) inregistrarile fara autorizatie sau obtinute cu incalcarea legii nu pot constitui probe.
4.2  RE: Noutati ! trimis de
( 6 mai 2009, 21:19:03
bine ma,contestati in continuare-pana in momentul in care o sa pierdeti pe cineva drag din cauza vitezei.sunt de acord sa anuleze contractele cu acea firma,dar sa vina dracu si politia sa puna camere,vin? adica suntem suparati ca platim pentru greseli? nenea DROBCRISTI cate contracte cu baietii destepti au fost verificate ??? a fost o emisiune ieri la un post tv in care se aratau cate tone de asfalt se furau (ex: din totalul de 225 tone au fost folosite 36 dar plata a fost facuta pt 225),sa zic vorba unuia colorat politic de mai sus,tot Flutur e de vina,dar daca stau bine si ma gandesc cred cu tarie ca Stefan Cel Mare e vinovat,m-am saturat de lingai ai partidelor.cati dintre voi nu au dat niciodata spaga??? daca ti dat sunteti in aceeasi barca cu cei ce au luat.
5.   Continuare trimis de
( 6 mai 2009, 16:30:10
Potrivit deciziilor Curtii Europene a Drepturilor Omului, acuzatiile in materie contraventionala (deci si cele facute in temeiul inregistrarilor cu radare private) sunt acuzatii de natura penala, iar probatiunea faptelor se face strict in conditiile

Pe de alta parte, nu stiu ce obiect de activitate au SRL-urile cu radare private, dar este cert ca, potrivit CAEN Revizuit 2 (Codul Activitatilor din Economia Nationala), supravegherea traficului rutier (prin radare fixe private) tine de domeniul sigurantei si ordinii publice si ca atare un SRL nu poate avea ca obiect de activitate supravegherea circultiei pe drumurile publice. Deci, aceste SRL desfasoara o activitate contrara legii.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei