La nivelul judeţului Suceava, radarele fixe au început să funcţioneze la mijlocul lunii februarie a acestui an. Apariţia acestora a fost anunţată de conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava încă din vara anului 2008, însă primarii au ezitat multă vreme să încheie contracte, de frica de a nu fi amendaţi, cum se întâmplase în alte judeţe.
Cele opt radare din judeţ, medie de 800 de sancţiuni pe zi
În cele din urmă, sistemul a fost inaugurat pe 18 februarie, firma SC Codec Cluj Napoca, singura societate care a venit cu o ofertă concretă la Suceava, suportând integral costurile investiţiei, inclusiv amenajarea unei dispecerat la sediul Poliţiei.
Patru radare au fost dispuse pe DN 29, în comuna Dumbrăveni, în timp ce câte două au fost date în folosinţă la Drăguşeni şi Roşiori, pe DN 2.
În mai puţin de două luni de la darea în folosinţă, până pe 9 aprilie, cele opt aparate de măsurare a vitezei au înregistrat 42.188 de abateri privind depăşirea limitei de viteză legală, de unde rezultă o medie de aproximativ 800 de înregistrări pe zi.
Sancţiuni multe, foarte puţine amenzi plătite efectiv
Deşi numărul de înregistrări este foarte mare, procesele verbale de contravenţie emise a fost mic, doar 6.995 până pe 9 aprilie, dintre acestea fiind plătite efectiv mai puţin de jumătate.
Această situaţie se explică pe de o parte prin procedura greoaie (mai întâi se emite o înştiinţare către proprietarul maşinii, care trebuie să precizeze numele persoanei care se afla la volan), iar pe de altă parte prin refuzul multor şoferi de a achita amenzile, pe motiv că radarele ar fi ilegale, semnalizate necorespunzător etc.
Conform contractului, 65% din bani ar trebui să ajungă la firma care a făcut investiţiile, în timp ce restul banilor revin primăriilor.
Amenzi pentru contracte de achiziţie publică fără respectarea procedurilor
Conform deciziei emise la nivel naţional, toate înregistrările radarelor fixe începând cu 24 aprilie sunt suspendate, măsura fiind dispusă pe perioada cât se va derula ancheta.
Echipele de control ale ANRMAP au ajuns, săptămâna trecută, în judeţele Cluj, Mureş şi Braşov, unde au aplicat amenzi totale de 140.000 de lei pentru două primării care nu au respectat procedurile privind contractele de achiziţie publică.
Inspectorul Gabriel Panţiru, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, a confirmat că toate înregistrările radarelor fixe din judeţ de după data de 24 aprilie sunt suspendate şi se aşteaptă finalizarea anchetei, amintind totodată că poliţia nu este parte în contractele semnate între primării şi firmă.
Primarii din Suceava, luaţi şi ei la puricat
Primarul comunei Dumbrăveni, Ioan Pavăl, ne-a declarat că „astăzi dimineaţă (n.r. ieri) am primit o invitaţie la Prefectură, pentru data de 14 mai, unde vor veni reprezentanţii ANRMAP şi va trebui să prezint contractele de achiziţie cu SC Codec Cluj Napoca. Din punctul meu de vedere, ceea ce se întâmplă nu este corect, firma cu care am semnat contractul a primit toate avizele necesare înainte de a semna cu Consiliul Local, iar acum brusc sunt nereguli”.
El a precizat că în conturile Trezoreriei sunt adunaţi 800 de milioane de lei vechi, reprezentând amenzile încasate până acum pentru cele patru radare din comună, şi nici un leu nu a fost virat încă în conturile firmei clujene.
( 6 mai 2009, 11:53:53
Nu inteleg de ce trebuie numaidecat ca primariile sa se asocieze cu firme private pentru a pune radare fixe? Nu se puteau cumpara si pune aceste cutiute de catre primarii, astfel revenindu-le lor 100% din amenzi?