Antiviralele se vor găsi doar în unităţile sanitare şi nu vor fi distribuite în farmacii, deoarece specialiştii nu intenţionează să facă profilaxie, adică strategie de prevenire prin medicaţie, ci pregătire pentru tratarea unor eventuale cazuri de îmbolnăvire. Şi asta, deoarece profilaxia poate genera o medicaţie incorectă şi riscă să aducă virusul la un stadiu rezistent la antivirale. Cu alte cuvinte, este neindicată autoadministrarea de antivirale înainte de confirmarea îmbolnăvirii deoarece există riscul ca, ulterior, medicamentele să nu-şi mai facă efectul, din cauza rezistenţei virusului la antidot.
Afecţiunile respiratorii, în scădere marcantă
Tratamentul persoanelor infectate cu virusul gripei porcine constă, în principal, în administrarea de antivirale, ventilarea mecanică în secţiile de terapie intensivă şi, în funcţie de starea pacientului, administrarea de alte medicamente specifice stărilor gripale.
În judeţ, cazuri noi de gripă nu au mai apărut de câteva săptămâni, iar virozele şi pneumoniile sunt în scădere vertiginoasă. Potrivit şefului Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu, în ultima săptămână, în judeţ, au fost înregistrate doar 1.115 infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, cu 55 internări şi 383 pneumonii şi bronhopneumonii cu 78 de internări.