Oierii câmpulungeni nu mai vor să le călăuzească turmele mioare ciobanii, câinii şi măgarii, ci maşina poliţiei, cu girofarul în funcţiune. Motivul este traficul aglomerat şi “nevoia de siguranţă a oilor pe drumuri publice”.
Consilierul local Ioan Piticari, crescător de animale din tată în fiu şi preşedinte al unei asociaţii de profil, a cerut în plenul legislativului câmpulungean ca Poliţia comunitară să însoţească turmele spre zonele de păşunat şi să le deschidă calea prin trafic. El a motivat cererea prin faptul că debutul sezonului de păşunat va impune ca sute de animale să fie deplasate pe jos zeci de kilometri şi, pentru că nu au fost amenajate drumuri laterale speciale, turmele vor merge chiar pe drumul european E576.
“Este foarte greu să ducem animalele în siguranţă, din cauza traficului aglomerat. Şoferii ne înjură, se lovesc animale şi avem nevoie ajutor la transport”, a explicat consilierul Piticari.
Cererea sa i-a uimit pe unii dintre colegii săi, i-a amuzat pe alţii, dar au existat şi propuneri constructive. Crescătorilor de animale li s-a propus să încarce animalele în maşini speciale şi să le transporte auto, dar Piticari a respins ideea că ar trebui să plătească transportul şi să urce oile pe platforme.
O reglementare pentru transportul animalelor spre munte a cerut şi consilierul Radu Velisar, medic veterinar şi preşedintele unei asociaţii de protecţie a animalelor, dar pentru protejarea animalelor de practicile dăunătoare ale ciobanilor.
“Ar trebui să le stabilim clar să plece noaptea, când nu e trafic auto, dacă tot duc animalele pe şosea şi să nu le brutalizeze pe drum. Am văzut animale duse la prânz, pe soare năucitor de însoţitori beţi, animale care au făcut insolaţie şi au căzut pe drum sau au fost bătute crunt pentru că nu se mai puteau mişca de oboseală. Este incredibil, dar uite că aşa se procedează pe la noi. Degeaba strigăm apoi că ne supără şoferii, dacă ciobanii noştri fac aşa ceva cu animalele. Chiar se impun reglementări clare”, spune consilierul Velisar.
În ce priveşte însoţitorii poliţişti, turmele câmpulungenilor nu îi vor avea până la urmă, pentru că ar fi ilegal. Potrivit precizărilor directorului executiv al Poliţiei comunitare, Marian Dumitrescu, circulaţia animalelor pe drumuri europene este interzisă, aşa că oierii ar trebui să fie fericiţi că li se permite tacit deplasarea turmelor pe aceste trasee şi să se străduiască să nu perturbe ei traficul, pentru a nu fi amendaţi.
( 4 mai 2009, 11:09:21