Conform datelor statistice ale Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Toxice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, la sfârşitul primului trimestru al acestui an, în judeţ se găseau 205 suceveni înregistraţi cu pistoale cu bile de cauciuc (armă din categoria celor neletale, supuse autorizării), şi 698 posesori de pistoale cu gaze iritant lacrimogene, de unde rezultă un total de 903 suceveni care au armă de autoapărare.
Prin comparaţie, la finele primului trimestru al anului 2008, în evidenţele poliţiei figurau 162 de suceveni cu autorizaţie pentru pistoale cu bile şi 496 de posesori de arme cu gaze, în timp ce la începutul lui 2007 erau înregistraţi doar jumătate din totalul posesorilor de arme de acum.
După o modificare legislativă de anul trecut, o persoană care doreşte să deţină un pistol cu bile de cauciuc trebuie să obţină, pe lângă documentele standard, o fişă medicală tip pentru posesori de armă şi un aviz psihologic. Hârtiile trebuie însoţite de o taxă, de 300 de lei, dacă solicitantul vrea arma în regim de urgenţă, şi 100 de lei pentru taxă în regim normal.
Pentru pistolul cu gaze iritant lacrimogene trebuie făcută doar o cerere, iar poliţia emite, în termen de trei zile, o notificare, pe baza căreia se poate achiziţiona pistolul.
Cât costă pistoalele de autoapărare
Sucevenii care doresc să-şi achiziţioneze o armă neletală de autoapărare au la dispoziţie patru magazine de profil. Trei sunt în municipiul Suceava (unul în Centru, unul în Burdujeni, şi un al treilea la Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Suceava), şi un al patrulea în municipiul Rădăuţi.
Ionică Amărculesei, proprietarul magazinului din centrul municipiului reşedinţă de judeţ, ne-a declarat că pistoalele cu bile de cauciuc au preţuri cuprinse între 1.000 şi 2.500 de lei, funcţie de performanţe, în timp ce armele cu gaze costă de la 800 la 1.500 de lei. Acestea din urmă sunt prevăzute cu rachete inofensive, pentru agrement, cu care posesorul poate exersa tragerea.
„Cumpărătorii sunt în general oameni care transportă valori, şoferi de tir, dar şi persoane din mediul rural, care stau în locuri mai izolate şi îşi iau un pistol pentru a se apăra de hoţi. În ultima perioadă am vândut destul de puţine pistoale, mulţi suceveni şi le-au achiziţionat direct din străinătate ori le-au luat de la alţi posesori, prin transfer”, a precizat Ionică Amărculesei.
Conform legilor în vigoare, armele de autoapărare pot fi utilizate numai pentru legitimă apărare, folosirea lor în alte scopuri atrăgând o amendă usturătoare şi confiscarea armei, şi, dacă situaţia este mai gravă, dosar penal.
( 2 mai 2009, 12:57:07