Raziile au fost programate în acest weekend deoarece numărul călătorilor este mai numeros, mai ales trenurile care se îndreaptă spre munte sau mare fiind foarte aglomerate.
Raziile în câmp nu mai sunt permise
Joi, 30 aprilie, în prima zi a acţiunii, poliţiştii au urcat în cele mai importante dintre trenurile care au trecut prin Gara Burdujeni, pe de o parte efectuând verificări pentru preîntâmpinarea faptelor antisociale, şi pe de altă parte însoţind controlorii de tren, mobilizaţi în căutarea blatiştilor.
Oamenii legii au aplicat în cele câteva ore de controale un număr de 19 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 3.800 de lei, o parte la legea 61/1991, privind ordinea şi liniştea publică, pe numele unor indivizi recalcitranţi, iar restul la HG 203/1994, legea privind transporturile pe căile ferate din România, cele mai multe amenzi vizând călătorii care fumau în tren.
Pe de altă parte, controlorii de tren au depistat 35 de persoane care nu aveau bilet, aplicându-le suprataxe. Acestea au fost identificate în condiţiile în care în gară s-a anunţat în repetate rânduri că se efectuează controale şi oamenii au fost îndemnaţi să-şi cumpere legitimaţii de călătorie.
„Vechile controale care se făceau odată, în câmp, nu mai sunt permise, deoarece se perturbă traficul feroviar, şi se creează un prejudiciu de imagine, în faţa călătorilor legali. În aceste condiţii organizăm periodic aceste controale, la urcarea şi coborârea din tren, dar şi pe parcursul călătoriei”, a precizat comisarul Florin Catană, şeful Serviciul Judeţean de Poliţie Transporturi Suceava, subliniind că poliţia doar însoţeşte controlorii CFR, singurii care au atribuţii de sancţionare a persoanelor care circulă fără bilet. Fiind vorba de razii cu efective sporite, începând de ieri, în acţiuni sunt implicaţi şi agenţi ai Biroului de Ordine Publică din cadrul Poliţiei municipiului Suceava.
Probleme cu romii care nu plătesc bilete şi sunt recalcitranţi
Călătorii care creează cele mai multe probleme sunt din etnia romă, mulţi dintre ei urcându-se în trenuri fără bilete.
„Sunt numeroşi, încearcă să călătorească fraudulos, unii sunt agresivi, de aceea facem numeroase controale în trenurile în care aceştia circulă frecvent. Au fost cazuri, izolate din fericire, când aceştia au ajuns la violenţe, într-un caz şi asupra unei conductoare”, a declarat Catană, ţinând să precizeze că nu toate incidentele sunt create de persoane din această etnie.
În ultimii ani, cele mai mari probleme în trenuri le-au făcut romii din Gulia-Dolhasca, care, circulând în grupuri mari, sunt foarte greu de „convins” să-şi plătească biletele.