Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 2 mai 2009 - Anul XIV, nr. 100 (4086)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Fenomen

Pericol de dezastre, din cauza zecilor de incendieri de terenuri agricole

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Incendierea terenurilor agricole acoperite cu vegetaţie uscată, în scopul pregătirii lor pentru însămânţări, creează mari probleme în judeţ, pompierii fiind tot timpul în alertă pentru a le putea opri la timp şi a nu se produce mari pierderi. 

Chiar dacă în ultimele zile numărul incendiilor de aceste gen a mai scăzut, autorităţile continuă fie în alertă, pericolul putând  apărea din nou oricând.

 

Conform datelor puse la dispoziţie de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, aceste incendii, care apar din cauza faptului că cei care dau foc nu supraveghează arderea, au început să se înregistreze din luna martie, când au fost 27 de intervenţii de acest fel, însă de la începutul lunii aprilie numărul acestora a crescut îngrijorător.  

„În perioada 1-6 aprilie 2009 au fost înregistrate 25 de arderi necontrolate la vegetaţia uscată, pe lângă neglijenţa oamenilor, acestea extinzându-se din cauza condiţiile atmosferice prielnice, creşterea temperaturii şi precipitaţii puţine. La aceste intervenţii au participat 245 de subofiţeri şi cinci ofiţeri şi au intervenit 37 autospeciale, care au parcurs 1.222 de kilometri”, a precizat căpitanul Dan Baltaru, de la compartimentul de informare şi relaţii publice al ISU Suceava.

 

Incendiu pe 40 de hectare, pădure de puiet arsă 

Nu puţine au fost cazurile în care incendiile s-au extins pe suprafeţe mari de teren şi au pus în pericol locuinţe sau suprafeţe de pădure.

Un exemplu în acest sens este un incendiu izbucnit la începutul lunii trecute în comuna Mălini. Situaţia a fost una de alertă maximă, focul extinzându-se la un moment dat pe o suprafaţă de 40 de hectare de teren. Pompierii au cerut sprijin, 30 de localnici şi 80 de angajaţi ai Ocolului Silvic din localitate ajutând la stingerea focului. În cele din urmă, incendiul a fost stins înainte de a se extinde la suprafaţa de pădure.

Un alt incendiu de proporţii s-a produs la mijlocul lui aprilie pe un teren din comuna Fundu Moldovei. Pompieri de la Câmpulung Moldovenesc şi Gura Humorului, lucrători ai Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din localitate, precum şi 20 de lucrători silvici au intervenit la un incendiu ce ameninţa să se extindă la pădure.

Focul a cuprins o suprafaţă de trei hectare de teren, fiind lichidat nu înainte de a mistui şi un hectar de pădure cu puiet de până în zece ani.

La începutul acestei săptămâni, la Argel, 60 de pompieri, silvicultori şi jandarmi, s-au luptat cu flăcările mai bine de 16 ore, din după-amiaza zilei de luni până marţi dimineaţă, la un incendiu care ameninţa mii de hectare de pădure.

Incendiul a cuprins şapte hectare de teren acoperit cu vegetaţie uscată şi cinci hectare de păşune împădurită natural cu arbori care aveau vârste cuprinse între 10 şi 40 de ani, parte dintre aceştia fiind degradaţi.

 

Incendiile pun în pericol case, suprafeţe de pădure, dar şi traficul rutier

Reprezentanţii ISU Suceava precizează că forţa acestor incendii poate fi foarte mare, pe de o parte fiind puse în pericol imobile sau suprafeţe de pădure, iar în alte situaţii vizibilitatea din trafic scăzând până la un nivel ce pune în pericol siguranţa circulaţiei.

Pompierii au atribuţii privind sancţionarea celor care dau foc vegetaţiei, însă, din cauza numărului foarte mare de intervenţii, aceştia nu au pus un accent deosebit pe acest aspect.

De altfel, autorităţile cu atribuţii în sancţionarea incendiatorilor, pompieri, poliţiştii şi comisarii Gărzii de Mediu, nu au făcut prea multe pe linia sancţionării celor care dau foc vegetaţiei uscate, motivaţia fiind că aceştia sunt foarte greu de probat. 

 

Ce spune legea

Conform legilor în vigoare, utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 m. faţă de locurile cu pericol de explozie (gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc.), şi mai mici de 15 metri faţă de construcţii.

Incendierile sunt total interzise pe timp de vânt, iar atunci când condiţiile meteorologice permit, focul se poate face numai cu condiţia supravegherii permanente.

În majoritatea cazurilor în care apar astfel de incendii, oamenii dau foc terenului şi părăsesc zona. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pericol de dezastre, din cauza zecilor de incendieri de terenuri agricole .
 Vizualizări articol: 797 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pericol de dezastre, din cauza zecilor de incendieri de terenuri agricole0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei