Potrivit responsabililor instituţiei, focarul a izbucnit la jumătatea lunii martie în sânul unei familii alcătuite din şase membri, mama şi cinci copii, un băiat şi patru fete, cu vârste cuprinse între 10 şi 18 ani, boala fiind depistată la aceştia din urmă. Toţi pacienţii au fost internaţi în Spitalul Municipal Rădăuţi pentru tratament de specialitate, în timp ce Direcţia de Sănătate Publică a luat o serie de măsuri specifice.
Nu s-au spălat pe mâini după ce au fost la toaletă
”Copiii au făcut forme de boală medii şi s-au îmbolnăvit din cauza faptului că nu s-au spălat pe mâini după ce au folosit toaleta. Prin intermediul medicului de familie, în casă, s-a făcut dezinfecţia cu substanţe clorigene, iar mamei i s-a recomandat să-şi facă analizele pentru a se stabili dacă este sau nu infectată cu virusul hepatitei”, au declarat medicii din cadrul DSP Suceava, adăugând că focarul va fi declarat închis când se va epuiza perioada dintre ultimul caz înregistrat şi durata maximă de incubaţie a bolii, de aproximativ 50 de zile.
Hepatita acută virală de tip A se manifestă prin febră, stare generală alterată, jenă abdominală, greţuri, scăderea poftei de mâncare simptome urmate, la câteva zile, de apariţia icterului şi închiderea la culoare a urinei.
Recomandările medicilor
Pentru a evita îmbolnăvirile, doctorii recomandă insistent igiena riguroasă a mâinilor, în special după folosirea toaletei şi înainte de fiecare masă, aprovizionarea cu apă potabilă şi alimente numai din surse verificate sanitar, spălarea corespunzătoare a fructelor şi legumelor care se consumă în stare proaspătă. Foarte important este, de asemenea, ca deşeurile menajere să fie îndepărtate la timp.
La apariţia primelor semne care ar putea sugera diagnosticul de hepatită virală de tip A este necesară prezentarea la medicul de familie.