22 de unităţi de învăţământ preşcolar din municipiul Suceava, 19 instituţii de stat şi trei grădiniţe particulare au fost prezente ieri la târg şi şi-au prezentat oferta pentru anul şcolar viitor.
Evenimentul a avut loc ieri, în holul Casei de Cultură Suceava, unde fiecare grădiniţă participantă şi-a amenajat un stand de prezentare a ofertei, unde au fost expuse diplomele cu performanţele copiilor, lista cu locurile pentru noul an, albume cu imagini din grădiniţă şi dotările de care dispune unitatea.
Evenimentul a debutat în paşi de dans, muzică şi poezie, cei mai mici dintre participanţii la târg, preşcolarii, ducându-i pe vizitatori în lumea poveştilor, a copilăriei şi a bucuriei.
Pentru prima oară în acest an, târgul grădiniţelor a avut un imn propriu, compus de educatorii de la Grădiniţa cu Program Normal nr.2 şi cântat de cei mici.
Organizatorii Ofertei Grădiniţelor din municipiul Suceava au fost institutorii Iuliana Alecsa, Dorina Vieriu şi Rodica Damaschin.
„Este pentru prima oară când la târg participă toate unităţile de învăţământ preşcolar de stat din municipiu. La ediţiile anterioare, deşi erau invitate toate grădiniţele, nu toate participau şi la eveniment. Anul acesta este o premieră”, a spus Iuliana Alecsa, unul dintre organizatorii „Ofertei grădiniţelor”.
Locuri insuficiente la grupele cu program prelungit
În ceea ce priveşte numărul locurilor din învăţământul preşcolar sucevean, Iuliana Alecsa a precizat că „acestea sunt suficiente pentru unităţile cu program normal, însă nu acelaşi lucru se poate spune şi despre cele cu program prelungit”. Institutorul Iuliana Alecsa a spus că „şi în anul şcolar viitor, grupele cu program prelungit vor fi aglomerate”.
Spre deosebire de anii anteriori, când părinţii puteau să-şi înscrie copiii la grădiniţă chiar în cadrul târgului, anul acesta nu s-au mai putut face înscrieri, întrucât Inspectoratul Şcolar Suceava a elaborat un regulament intern potrivit căruia înscrierile în învăţământul preşcolar se fac numai în perioada 4-8 mai 2009.
În grădiniţele din judeţul Suceava, în anul şcolar viitor vor fi peste 20 de mii de locuri.
Tot în cadrul „Ofertei grădiniţelor”, a avut loc vernisajul expoziţiei „Copilul în lumea basmelor” şi premierea copiilor participanţi la cea de-a patra ediţie a Concursului de creaţie plastică „Penelul Fermecat”.
În faza zonală a competiţiei au intrat 217 lucrări, iar 89 dintre acestea au fost declarate câştigătoare. Juriul a acordat opt premii de excelenţă, 20 de premii întâi, 29 de premii doi şi 22 de premii trei. De asemenea, juriul a mai acordat 128 de menţiuni.
Preşedintele comisiei de jurizare a fost profesorul Camelia Rusu Macovei.