În acest fel se poate rezolva cea mai mare problemă a crescătorilor, care se plâng că nu au unde vinde carnea de oaie.
În primă fază va fi vorba de zeci de tone de carne exportate săptămânal, iar dacă lucrurile vor decurge bine, se va ajunge la cantităţi mult mai mari.
Afacerea cu arabii îi aparţine sucevencei Oltea Dabâca, prin societatea Prorec Câmpulung Moldovenesc.
De profesie inginer, aceasta povesteşte că, având relaţii de afaceri în domeniul investiţiilor cu fonduri structurale europene, a intrat în contact cu un grup de trei investitori (un american, un iordanian şi un israelian), care erau interesaţi de ovinele din zona Bucovinei, după ce au adunat informaţii că în această zonă a României se practică păşunatul ecologic şi există numeroase efective din rasele caracul şi astrahan, preferate deoarece sunt din categoria celor cu multă grăsime, preferate de arabi, mari consumatori de carne de oaie.
„Chiar dacă ei preferă aceste două rase, cel puţin la început vrem să exportăm şi altele, iar apoi, în timp, crescătorii interesaţi să se axeze doar pe creşterea acestora. Le-am solicitat un preţ acceptabil, care să conţină un mic câştig şi pentru firma noastră, şi care, bineînţeles, să ne permită să oferim sume competitive celor care ne vor vinde oile”, a precizat Oltea Dabâca.
Aeroportul de pe care vor pleca oile către arabi, singura necunoscută
Aceasta ne-a explicat că pentru început se vor realiza câte trei exporturi pe săptămână, în Iordania, fiecare cursă urmând să ducă la Aman, capitala ţării, câte 18 tone de carcasă de oaie.
„Pentru a îmbarca în avion 18 tone de carne avem nevoie de 47 de tone de carne în viu, arabii fiind interesaţi doar de carcasă, fără cap. Un avion al unei companii din Iordania va veni şi va prelua carnea din aeroport, după îmbarcare treaba noastră încheindu-se”, a explicat Oltea Dabâca. Când vine vorba de transport, aceasta ajunge şi la problema cea mai spinoasă cu care se confruntă în momentul de faţă.
„După cum am promis conducerii Consiliului Judeţean Suceava, am vrea ca activitatea noastră să se desfăşoare cât mai mult în judeţ. De aceea dorim ca avionul să aterizeze pe aeroportul din Salcea, iar transporturile să plece de aici, însă avem o problemă cu lungimea redusă a pistei. Încă aşteptăm un răspuns de la conducerea aeroportului, şi în cazul nefericit în care nu se va putea, vom efectua transporturile de la Bacău, unde pista aeroportului nu pune probleme din acest punct de vedere”, a precizat femeia de afaceri.
Ea spune că, după ce acest aspect se va lămuri, contractul va putea fi demarat, şi dă data de 5 mai drept ziua în care va începe achiziţionarea de oi.
Arabii vor numai ovine de peste 30 de kilograme
Oltea Dabâca nu a dorit să precizeze care este preţul pe care îl poate oferi crescătorilor interesaţi, însă susţine că va fi vorba de o sumă competitivă, „care va da garanţii că omul nu-şi creşte degeaba animalele”.
Ea a precizat că arabii sunt interesaţi de carne provenită de la oi care au minimum 30 de kilograme, urmând a achiziţiona capete numai peste această greutate.
„Vrem să achiziţionăm oi preponderent din judeţul Suceava, deşi, având în vedere cantităţile foarte mari de care avem nevoie, cu siguranţă ne vom extinde în toată ţara. Voi discuta urgent cu preşedintele nou înfiinţatei asociaţii a crescătorilor de ovine din judeţ şi sper să semnăm contracte certe şi pe termene lungi cu cât mai mulţi crescători”, a mai spus femeia de afaceri.
Necesar de 3.000 de capete pe săptămână, în primă fază
Ea a explicat că pentru primele două săptămâni de export are stabilite deja înţelegeri cu crescători din Suceava şi Cluj, pentru cele şase transporturi dintr-o jumătate de lună urmând a achiziţiona 6.000 de oi.
Primul export spre Iordania este preconizat a fi realizat la mijlocul lunii mai, şi, dacă lucrurile vor decurge bine, în scurt timp va începe şi exportul în Arabia Saudită, unde vor ajunge cantităţi imense, 40 de tone pe transport, câte cinci transporturi pe săptămână.
Afacerile cu oi, „ideale pe timp de criză”
Oile vor fi sacrificate la un abator din Botoşani, cu ştampilă ovală, care are capacitatea de a tăia o mie de capete de ovine pe zi. Oltea Dabâca a precizat că a dorit iniţial să lucreze cu unul din cele două abatoare din Suceava acreditate pentru comerţ extern, însă nu a avut disponibilitate din partea patronilor acestora.
„Este, după părerea mea, cea mai bună afacere pe timp de criză. Avem foarte mult imaş de care nu este interesat nimeni, oile cresc şi se înmulţesc repede, iar banii vin. Oamenii din zona noastră trebuie să se gândească la investiţii în ferme de oi cu fonduri europene, pentru că de acum vor avea piaţă de desfacere şi pentru carne”, este mesajul optimist al femeii de afaceri.
Grigore Popovici, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Oi şi Capre Suceava, se declară foarte optimist în ceea ce priveşte această oportunitate ivită pentru crescători.
„Ideea mă încântă, dacă doamna va oferi un preţ bun este o mare şansă pentru crescătorii de oi din judeţul nostru. Vom discuta în amănunt şi apoi voi şti mai multe”, a declarat Popovici.
( 1 mai 2009, 12:13:18
gripa asta porcina ce urmareste? sacrificarea tuturor porcilor, asa cum a facut guvernul acum cativa ani cu aviara ? si implicit cumpararea de carne de la firmele de profil din afara ? a.. ?
iar legat de oi, carnea e f buna. mai ales daca e gatita bine.