Potrivit OUG 37/2009, Fănică Cotos va fi demis, deşi la nivel naţional Suceava se situează pe primul loc, atât ca număr de proiecte acceptate pe FADR şi SAPARD, cât şi ca sume atrase.
În ceea ce priveşte proiectele FADR, media la nivel naţional a fost de 164, în timp ce din Suceava au plecat 228 de proiecte, suma solicitată fiind de 231 de milioane de euro, dublu faţă de media naţională.
Şi ca proiecte acceptate, judeţul Suceava se clasează în fruntea ierarhiei. La nivel naţional au fost aprobate 1.439 de proiecte, din care 96 aparţin sucevenilor, ceea ce înseamnă 6,6% din total.
Şi ca sume atrase, instituţia condusă de Fănică Cotos este în frunte, cu un procent de 5,3%, ceea ce în cifre concrete înseamnă 40 de milioane de euro, dintr-un total de 750 de milioane de euro la nivel naţional.
La SAPARD, următorul judeţ are cu 30% mai puţine proiecte
Şi în privinţa proiectelor finanţate prin SAPARD sucevenii se situează în capul listei. Din cele 304 proiecte eligibile, au rămas spre finanţare 249. Până acum, prin intermediul Oficiului Judeţean de Plăţi şi Dezvoltare Rurală şi Pescuit s-au achitat circa 220 de milioane de euro. Prin acelaşi program SAPARD mai urmează a fi finalizate 29 de proiecte, care vor aduce în judeţ încă 5,6 milioane de euro.
Ca termen de comparaţie, următorul judeţ pe lista celor care au beneficiat de proiecte SAPARD a avut cu 30% mai puţine proiecte eligibile.
În ciuda acestor cifre, Fănică Cotos va fi măturat cu OUG 37/2009, chiar dacă este angajat cu contract de muncă şi nu ca funcţionar public.