“Azi lucrurile nu merg aşa cum trebuie în Bazar, criza se simte şi acolo. De aceea, de anul viitor, ca o măsură de a sprijini activitatea din Bazar, vom renunţa la taxa de intrare. Acum, acest lucru nu este posibil, pentru că taxa respectivă a fost deja prinsă în buget, la taxe şi impozite locale, sumele încasate având o destinaţie exactă.
Această măsură ar putea determina mai multă lume să meargă în Bazar. O parte dintre comercianţii de acolo trăiesc la limita sărăciei, sunt unii care câştigă doar două-trei milioane de lei vechi, dar şi alţii care câştigă foarte mult. Am fost de multe ori în Bazar – cei care sunt în faţă câştigă bine, cei din spate - mai deloc. Bazarul este totuşi o măsură de protecţie socială pentru suceveni şi cât voi fi primar voi face tot posibilul ca el să funcţioneze şi ca oamenii de acolo să poată câştiga o bucată de pâine”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu.
Taxa de intrare în Bazar este de 0,5 lei, fiind la aceeaşi valoare de peste şase ani.
Ajutoarele promise după incendiu, greu de acordat
Decizia de eliminare a taxei de intrare vine şi în contextul unor probleme apărute în Bazar, după incendiul care a avut loc în data de 13 ianuarie. Dacă în şedinţa de Consiliu Local de ieri a fost aprobată scutirea de la plata chiriei timp de trei luni pentru proprietarii a 86 de chioşcuri afectate de incendiu, ajutoarele financiare promise întârzie să apară.
“Am spus la un moment dat că vom da nişte ajutoare celor cărora incendiul le-a distrus chioşcurile. Deocamdată nu este posibil acest lucru, din mai multe motive. Pe de o parte, sunt unii care au câte două – trei chioşcuri acolo, unii le au înregistrate pe societate comercială, alţii pe persoană fizică. Pe de altă parte, alţii, după incendiu, şi-au vândut chioşcurile”, a precizat Lungu.