Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 30 apr 2009 - Anul XIV, nr. 98 (4084)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Peste tot

Suceava, invadată de cărăbuşi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
De mai bine de o săptămână, o parte a judeţului Suceava a fost invadată de cărăbuşi, mai ales în zonele rurale oamenii putând vedea, după ce se înserează, o puzderie de astfel de insecte. Specialiştii de la Unitatea Fitosanitară Suceava spun că nu este vorba de o situaţie ieşită din comun, fiind vorba de un fenomen ciclic, care apare o dată la patru ani.

După cum ne-a precizat inginerul Ştefan Argatu, şeful Serviciului Carantină Fitosanitară, 2009 este un an de invazie a cărăbuşilor, milioane de adulţi care s-au dezvoltat în ultimii patru ani ieşind acum la suprafaţă.

După ce trăiesc în adâncul solului timp de aproape patru ani, trecând prin stadiile de larvă şi de pupă, cărăbuşii ies la suprafaţă de obicei la începutul lunii mai, pentru aproximativ o lună de zile.

„În acest an, din cauza secetei şi a temperaturilor mari din timpul zilei, instalate de multă vreme, cărăbuşul a ieşit la suprafaţă mai timpuriu. Vor mai rămâne în jur de trei săptămâni, după care se vor împerechea, femelele îşi vor depune ouăle în sol, la 10-12 centimetri adâncime, şi apoi toţi adulţii vor muri”, a explicat Ştefan Argatu.

Fiecare femelă face în jur de 90-120 de ouă, astfel că rata de înmulţire este foarte mare.

 

Foarte dăunători pentru pomii fructiferi   

Cărăbuşul nu este foarte pretenţios în ceea ce priveşte hrana, găsindu-se pe aproape toţi copacii, însă preferă prunii, cireşii, vişinii, şi zarzării, în cazul pomilor fructiferi, şi stejarii, fagii sau ulmii, în ceea ce priveşte arborii.

„Consumă frunza, lăsând numai nervurile principale. Pagubele mari le produc la pomii fructiferi, atacurile în număr mare compromiţând recoltele de fructe. Tratamentele chimice nu prea sunt recomandate, deoarece pomii sunt înfloriţi şi pot fi afectaţi din alte puncte de vedere, condiţii în care cea mai eficientă măsură este scuturarea pomilor în fiecare dimineaţă, strângerea şi apoi distrugerea cărăbuşilor”, a mai precizat inginerul, subliniind că aceste insecte produc pagube şi înainte de ieşirea din pământ, când larvele distrug mai ales rădăcinile pomilor fructiferi tineri.

Chiar dacă următoarea invazie a acestor insecte este aşteptată abia în 2013, cărăbuşii vor mai apărea şi în următorii ani, în luna mai, însă în număr mic, din generaţiile reduse existente anual, în afara anilor de invazie.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suceava, invadată de cărăbuşi.
 Vizualizări articol: 1036 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.2 din 5 voturi
Suceava, invadată de cărăbuşi3.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei