Problema întreruperii distribuţiei gazului în Rădăuţi a apărut înainte de sărbătorile de Paşti, când firma Nord Gaz a anunţat municipalitatea că va recurge la această măsură în situaţia în care societatea Consiliului Local Rădăuţi, SC Servicii Comunale, nu îşi achită datoriile.
De precizat că valoarea acestor datorii este de circa două milioane de lei (20 de miliarde de lei vechi). La rândul lor, reprezentanţii SC Servicii Comunale au anunţat că au de încasat de la primărie patru milioane de lei (40 de miliarde de lei vechi), contravaloarea subvenţiilor la încălzire, ajutoarele de încălzire şi contravaloarea unor servicii.
Grafic de reeşalonare a datoriilor
În urma discuţiilor de ieri, Daniel Cadariu a explicat că solicitarea de întrerupere a gazului metan a fost făcută de fapt de firma SC AM GAZ, care furnizează gazul către SC Nord Gaz.
„Toate cele trei firme sunt legate prin datoriile pe care le au una la alta. SC Servicii Comunale trebuie să plătească către SC Nord Gaz, iar, la rândul ei, această firmă trebuie să achite facturile restante către furnizorul de gaz, firma Am Gaz”, a explicat Cadariu.
El a precizat că, în urma discuţiilor, s-a stabilit ca problema să fie rezolvată prin încheierea unor contracte de reeşalonare a datoriilor, între SC Servicii Comunale SA şi SC Nord Gaz, pe de o parte, şi între SC Nord Gaz şi SC Am Gaz, pe de altă parte.
„Din discuţiile avute am înţeles că şi primăria va achita aproximativ două miliarde de lei vechi către SC Servicii Comunale, reprezentând subvenţia de 10% la încălzire, urmând ca pe măsură ce vor veni banii de la Guvern, în contul ajutoarelor la încălzire, să fie virate şi sumele respective. Cu toate acestea, trebuie spus că şi SC Servicii Comunale trebuie să recupereze banii restanţi de la populaţie, având în vedere că şi aici vorbim de o sumă destul de importantă”, a spus Cadariu.
El a mai adăugat că în situaţia în care graficul de reeşalonare a datoriilor va fi respectat, nu s-ar mai pune problema întreruperii furnizării gazului metan în Rădăuţi.