Primarul de Suceava, Ion Lungu, ne-a declarat că suma care va fi alocată pentru studiu este de aproximativ zece miliarde de lei vechi, adică puţin peste 230.000 de euro. Firma are la dispoziţie circa două luni pentru a realiza lucrarea contractată, deoarece municipalitatea suceveană intenţionează ca cel mai târziu în luna iulie să depună proiectul pentru finanţare.
Atât primarul de Suceava, cât şi arhitectul Constantin Gorcea afirmă că reţeaua de canale şi drenuri de sub esplanadă nu va împiedica amenajarea parcării subterane şi că studiile geotehnice atestă acest lucru.
„Va fi o parcare modulară şi din studii nu reiese că ar exista vreo interdicţie de construcţie”, a arătat primarul Ion Lungu.
Acelaşi lucru îl afirmă şi arhitectul Gorcea, conform căruia parcarea nu va afecta sistemul de drenaj subteran.
„Căminele subterane vor fi accesibile din parking. Parking-ul e pe un nivel, asta înseamnă 3,5-4 metri, drenurile sunt la 10 metri şi existenţa lor chiar reprezintă un avantaj. Am luat legătura cu cei care au făcut drenurile şi colaborăm cu ei, ne vom coordona studiile cu proiectarea. Vom face studii geo, studii hidro şi nu vor fi probleme”, a declarat arhitectul sucevean.
Schiţele şi hărţile din anii ’70 referitoare la subteranul zonei centrale arată că sub esplanadă este o bogată reţea de drenuri şi canale care asigură colectarea apelor subterane din perimetrul Casei Culturii şi menţine stabilitatea acestuia. Canalele sunt în legătură cu cele din Parcul Şipote, realizate pentru combaterea alunecării versantului de Est al oraşului.
Amenajarea zonei centrale, estimată a costa circa zece milioane de euro
Pentru parcarea subterană din zona centrală municipalitatea intenţionează să obţină 8-10 milioane de euro, din cele 22,4 milioane de euro de care poate dispune ca Pol de Dezvoltare Urbană. Proiectul vizează construirea unei parcări subterane de 115 locuri sub esplanadă până la blocul Union şi a uneia cu 50 de locuri între Casa Culturii şi clădirea EON, cu posibilitatea de unire, în viitor.
Deasupra, zona ar rămâne pietonală, amenajată cu spaţii verzi şi zone de odihnă. Platforma pieţei va fi tratată, probabil, aproape orizontal, doar cu pante de scurgere a apelor pluviale şi ar avea doar o denivelare majoră pe latura din zona fântânii arteziene.
Arhitectul Gorcea şi echipa sa propun şi înlocuirea şarpantelor de la blocurile ce încadrează esplanada, cu mansarde ridicate pe principiul detaşării intervenţiei de original. Detaşarea s-ar face printr-o bandă continuă de ferestre ce separă planul înclinat al acoperişului de planul vertical renovat al faţadei. Din exterior, peretele unitar de sticlă dă senzaţia de continuitate de plan şi culoare cu acoperişul. Mansardele de sticlă pot avea funcţiunea de birouri sau de locuinţe, pe două niveluri, şi se extinde astfel şi spaţiul locativ. Clădirile din zona supusă restaurării vor avea toate aceeaşi culoare, aceleaşi dimensiuni şi acelaşi tip de mansarde, iar pentru a realiza acest deziderat, Consiliul Local este dispus să acopere 50 la sută din costuri, în parteneriat cu Guvernul.
(30 apr 2009, 18:00:48