„Până acum s-au acumulat un număr de o mie de necesităţi, respectiv idei de dezvoltare, care, la rândul lor, se centralizează şi se consolidează la nivel de Consiliu Judeţean, se ierarhizează în funcţie de posibilităţile de finanţare atât din fonduri structurale, cât şi din fonduri guvernamentale, judeţene şi locale. Se fac propuneri pentru elaborarea de proiecte şi apoi se trece la faza activă a întocmirii acestora prin acordarea de cotă parte, adică acea cofinanţare de 2% la proiectele cu finanţare externă, respectiv alocarea de fonduri pentru elaborarea proiectului propriu-zis”, a spus Luhan.
Consultanţă gratuită pentru primării, agenţi economici şi persoane fizice
Petru Luhan a menţionat că specialiştii Consiliului Judeţean care acţionează în cele şapte puncte de lucru ale instituţiei acordă consultanţă gratuită celor care doresc să promoveze proiecte cu finanţare europeană, în speţă primării, agenţi economici sau persoane fizice.
„Deci, practic, resursele şi cunoştinţele există la noi, noi le oferim gratuit, doar că facem apel la toţi cei care pot fi beneficiari eligibili să se adreseze consultanţilor noştri din zonă. Noi avem şi afişe pe care le vom posta în zone cu vad în fiecare localitate, dar şi în primării, unde cetăţenii şi autorităţile publice locale, dar şi alte instituţii au posibilitatea să citească ce programe cu finanţare externă există, pot să afle datele de contact ale consultantului din zonă şi să stabilească o întâlnire cu el. Dacă acel consultant nu are posibilitatea să-i dea toate informaţiile, acel potenţial beneficiar se poate adresa specialiştilor din CJ”, a spus administratorul public al judeţului.
Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Fondul European pentru Pescuit, fondurile guvernamentale pot finanţa activităţi în sectorul productiv, educaţie, sănătate, turism şi în domeniul social.