Prefectul judeţului Suceava, Sorin Popescu, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că o comisie mixtă de control formată din reprezentanţi ai mai multor instituţii sucevene a constatat faptul că la Obştea Gemenea, de pe raza administrativă a comunei Stulpicani, reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 582,6 hectare de pădure s-a făcut ilegal. El a explicat că dosarul de retrocedare care a fost depus la comisia locală şi comisia judeţeană de fond funciar conţinea documente false.
„Astfel, aşezământul Obştii, un act care în perioada 1945 – 1948 reglementa modul cum se desfăşura activitatea pe suprafaţa obştii, respectiv suprafaţa pe care o aveau în drept de obşte, este un fals. Asta deoarece, în dosarul depus de conducerea Obştii Gemenea la comisia judeţeană de fond funciar, este aşezământul de la Obştea Berchişeşti din anul 1937, la care a fost falsificată prima pagină”, a declarat Sorin Popescu. El a mai precizat că un alt document falsificat este statutul Obştii Gemenea, care a fost preluat de la Obştea Capu Codrului, la care au fost falsificate primele două pagini.
Prefectul judeţului a mai arătat că un alt document care a fost falsificat a fost şi tabelul cu membrii acestei obşti, această problemă fiind deja cercetată de poliţie.
„La dosarul de reconstituire a dreptului de proprietate, reprezentanţii Obştii Berchişeşti au depus o declaraţie prin care susţineau că nu au unele documente, deoarece arhiva de la Judecătoria Stulpicani a ars. În urma verificărilor am constatat că arhiva este la Arhivele Naţionale din Suceava”, a explicat Popescu.
Prejudiciu de nouă milioane de lei
El a adăugat că Obştea Gemenea a fost pusă în posesie cu respectiva suprafaţă de teren, însă nu a fost emis încă titlul de proprietate.
Sorin Popescu a declarat că pentru a remedia această problemă, Prefectura Suceava a depus o plângere penală împotriva conducerii Obştii Gemenea şi s-a cerut, în instanţă, constatarea nulităţii hotărârilor Comisiei Judeţene de Aplicare a Legii Fondului Funciar şi reconstituirea dreptului de proprietate pentru primăria Stulpicani.
„Până în momentul de faţă, din pădurea Obştii Gemenea s-a exploatat o cantitate importantă de masă lemnoasă. Asta în condiţiile în care pădurea a fost afectată de doborâturile de vânt din 2003. Noi am făcut plângere penală pentru un prejudiciu de aproximativ nouă milioane de lei (90 de miliarde de lei vechi), sumă care reprezintă valoarea pădurii. Prejudiciul l-am constituit pentru că, în mod ilegal, această suprafaţă a fost trecută din proprietate publică în proprietate privată”, a declarat prefectul de Suceava.
El a mai spus că în urma sesizărilor primite la Prefectură, au fost începute verificări şi la Obştile Soloneţ, Padu Man şi Negrişoara.
(29 apr 2009, 17:26:10
Primul este un excroc care a vandut pamant la aprozarul din Arbore iar acum cumpara pamant iar al doi-lea este directorul scolii generale nr. 1 Arbore .
NU SE POATE , dispuneti urmarirea penala impotriva acestor doi impostori