“Deocamdată ni s-a transmis doar o notificare prin care am fost avertizaţi asupra pericolului pe care îl reprezintă gripa porcină şi a necesităţii de a supraveghea eventualele cazuri de îmbolnăvire. Aşteptăm să ni se comunice şi celelalte măsuri care urmează a fi luate”, a arătat directorul executiv al DSP Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu.
Ieri, 27 aprilie, Comitetul de Coordonare al Ministerului Sănătăţii a luat primele măsuri de prevenire şi control a apariţiei cazurilor de gripă umană cu tulpină de origine porcină.
Cum să ne ferim de gripa porcină
Comitetul a stabilit, în primă fază, paşii care trebuie urmaţi în identificarea, transportul şi modalităţile de internare în cazul apariţiei unor cazuri suspecte.
Responsabilii de la Bucureşti au recomandat populaţiei să intensifice regulile de igienă personală - în special spălatul pe mâini - să folosească batista personală pentru tuse şi strănut, să evite automedicaţia şi călătoriile în zonele afectate. În cazul în care deplasările în respectivele locaţii sunt inevitabile, specialiştii MS recomandă respectarea cu stricteţe a regulilor de igienă personală.
Vaccinul împotriva gripei sezoniere umane nu protejează împotriva gripei porcine, care se transmite în general de la om la om sau prin contact direct cu animalele, însă consumul de carne de porc nu duce la îmbolnăvire.
Sute de îmbolnăviri şi zeci de decese
Orice persoană care prezintă semne de gripă - febră, simptome respiratorii - şi care a călătorit, în ultima perioadă, în zonele afectate (SUA - California, Texas, Kansas, Ontario - şi Mexic) trebuie să se prezinte la medic şi să evite automedicaţia.
În data de 26 aprilie, Centrul pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor Transmisibile din SUA (US-CDC) a confirmat 20 de cazuri de îmbolnăvire. În Mexic, sunt suspectate 1.149 de persoane care prezintă infecţii asemănătoare gripei şi s-au înregistrat 103 decese.