Dintr-un raport de supraveghere întocmit de Compartimentul de analiză şi prevenire din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava reiese că obiectul tensiunilor dintre aceste familii îl reprezintă lupta pentru câştigarea supremaţiei în cadrul comunităţii, neînţelegerile cauzate de moşteniri sau simpla dorinţă de etalare a posibilităţilor materiale.
„În mod frecvent, plângerile adresate de membrii acestor familii se referă la infracţiuni de ameninţare, distrugere sau lovire, în cauză neexistând martori, fapt ce îngreunează derularea cercetărilor. De asemenea, în foarte multe cazuri, după o perioadă de timp, părţile se împacă sau îşi retrag plângerea”, arată specialiştii poliţiei.
În Mironu, ţiganii sunt majoritari, din cei 1.975 locuitori aproximativ 1.700 persoane fiind de etnie romă. Cu toate că aparţin acestei etnii, locuitorii din Mironu nu vorbesc limba romanes, nu au obiceiuri specifice acestei etnii şi nici nu au un lider recunoscut ca bulibaşă.
Amenda dată unui ţigan sărac este egală cu zero
Scandalurile permanente, pe fondul consumului de alcool, între membrii diferitelor familii, care au ca rezultat vătămări corporale, loviri, violuri, distrugeri, furturi, violări de domiciliu, etc. au făcut ca poliţiştii suceveni să includă comunitatea din Mironu în categoria zonelor de risc.
Asta cu atât mai mult cu cât absenţa veniturilor face ca amenzile date de poliţie sau Parchet să nu aibă nici o finalitate. Cum Fiscul nu-i poate executa silit pe contravenienţi, aplanarea stărilor conflictuale de pe raza satului Mironu se poate face doar prin efectuarea de patrulări, pe timp de zi şi de noapte şi prin negocieri cu membrii familiilor implicate în conflict. Fiind vorba de o zonă cu risc major, pentru perioade de timp determinate, la Mironu au fost organizate şi patrule cu efective din cadrul DPIR Suceava sau cu efective de jandarmi.
Preoţi şi profesori, mobilizaţi pentru prevenirea infracţiunilor comise de ţigani
În cursul anului trecut, la nivelul comunei s-a constituit Grupul de Acţiune Comunitară care cuprinde, pe lângă poliţiştii din cadrul postului de poliţie, reprezentanţii autorităţilor locale, preoţii parohi şi directorii unităţilor de învăţământ. Scopurile GAC sunt prevenirea comiterii de fapte antisociale, scăderea cazurilor de abandon şcolar în rândul elevilor de etnie romă şi încadrarea în muncă.
Mai trebuie spus că marea majoritate a ţiganilor din Mironu nu au o ocupaţie stabilă şi că aproximativ 4 la sută dintre ei sunt plecaţi în străinătate, în Italia şi Spania.