Toată nenorocirea a plecat de la o candelă din altarul bisericii, lăsată aprinsă peste noapte de preot.
Interiorul bisericii, transformat în scrum
Cum construcţia este din lemn, focul s-a extins cu repeziciune, iar la sosirea pompierilor flăcările cuprinseseră aproape întreg interiorul lăcaşului. Zeci de pompieri, de la Garda de Intervenţie Vicovu de Sus, de la Detaşamentul de Pompieri Rădăuţi, de la Garda de Intervenţie Siret şi de la Grupa operativă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, care au acţionat cu patru autospeciale, ajutaţi de lucrători de la serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă din Vicov, Bilca şi Gălăneşti, s-au luptat cu flăcările până duminică dimineaţă, în jurul orei 10.00, interiorul, cu toate bunurile, fiind distrus în totalitate.
Printre bunurile de valoare din biserică mistuite de foc se numără mobilier de zeci de mii de lei, şase veşminte preoţeşti şi două icoane vechi. De asemenea, acoperişul, construit din lemn, cu învelitoare de tablă şi cupru, a ars aproape în totalitate, grav afectate fiind şi cele 16 ferestre ale bisericii.
Pagubele se cifrează la aproximativ 300.000 de lei (3 miliarde de lei vechi), pompierii estimând că au salvat aproximativ 60% din biserică.
Biserica, sfinţită de Florii
După cum ne-a declarat Constantin Mutescu, primarul comunei Vicovu de Jos, lăcaşul de cult, cu hramul Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, a fost dat în folosinţă cu o săptămână înainte de Paşte, fiind sfinţit în Duminica Floriilor.
Acesta a mai precizat că biserica, construită pe structură din lemn, este al treilea lăcaş de cult din localitate, fiind ridicat pentru cele aproximativ 400 de familii din zona Câmpului din comună, unde oamenii aveau mare nevoie de biserică, fiind la distanţă de celelalte două lăcaşuri de cult.
Multe dintre aceste familii au contribuit cu sume consistente pentru ridicarea bisericii, banii necesari construirii lăcaşului mai fiind strânşi de la agenţi economici, dar şi printr-o donaţie consistentă a Consiliului Local al comunei Vicovu de Jos.
Flacăra de la candela de veghe a aprins catapeteasma
Ieri după-amiază am reuşit să-l contactăm şi pe parohul bisericii „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena”, preotul Nicolaie Rusu. Acesta ne-a spus că nu are ce-şi reproşa referitor la incendiu, candela pe care a lăsat-o în altar peste noapte fiind o candelă de veghe care trebuie să ardă în orice biserică. El a susţinut că flacăra candelei era bine protejată şi nu înţelege cum s-a putut ca aceasta să producă un asemenea incendiu.
Din primele cercetări ale pompierilor, focul a izbucnit după ce flacăra candelei a aprins catapeteasma aflată în apropiere.
Ieri, primarul comunei a organizat o şedinţă de urgenţă la care au participat în jur de 200 de enoriaşi de la parohia bisericii arse şi membrii Consiliului Local, scopul întâlnirii fiind găsirea de fonduri pentru refacerea grabnică a lăcaşului.
„Am strâns pe loc, din donaţii, 125 de milioane de lei vechi, sperăm să reuşim să ne mobilizăm cu toţii şi să refacem măcar parţial biserica, pentru a o putea redeschide cât mai curând”, a spus Constantin Mutescu.
(27 apr 2009, 11:41:35