Pentru acest sezon, salvamontiştii dorneni au pregătit şapte tipuri de activităţi, atât pentru grupuri organizate, cât şi în regim individual. Cea mai mare căutare o au cursele de river rafting pe apele râului Bistriţa.
„Fie că este vorba de team-building-uri ori de turişti veniţi individual, river rafting-ul pare a fi un sport la modă. De multe ori, în special pentru grupuri organizate, programul este mai diversificat şi mai cuprinde şi alte activităţi, gen tiroliană, paint-ball sau rapel”, a explicat Petrică Ariciuc, şeful Serviciului Salvamont Vatra Dornei.
Pentru programele de grup se acordă reduceri, iar preţurile pleacă de la 460 de lei şi pot ajunge până la 1.780 de lei. În schimb, pentru turiştii care optează individual pentru unul din sporturile practicate cu ajutorul salvamontiştilor preţurile sunt ceva mai mari. De exemplu, pentru o cursă de river rafting pe Bistriţa tariful este de 55-60 de lei de persoană.
Cum se pot distra turiştii
Unul din sporturile care prinde teren tot mai mult este cel denumit „culegătorul de perle”. Acesta este un exerciţiu la care trebuie să participe toată echipa, iar „culegătorul” este ancorat la circa 1,5 m de sol cu ajutorul unor scripeţi şi trebuie condus cu ajutorul a 3-4 corzi orizontale să culeagă mai multe obiecte situate într-un anumit perimetru.
Un alt joc, care nu implică riscuri prea mari, este paint-ball-ul, condiţia şi în acest caz fiind participarea unui număr mare de persoane.
Team-force este o altă activitate, care implică parcurgerea unui traseu de aproximativ 30 m lungime de-a lungul căruia sunt 2 obstacole: o plasă de păianjen, de 5 m înălţime, 2,5 m lăţime, cu ochiuri de 20/20 cm şi via ferrata, traversarea unei porţiuni de traseu utilizând două corzi statice montate paralel în plan vertical la o înălţime de aproximativ 1,5 m de sol.
Alte sporturi care pot fi practicate în zona Vatra Dornei sunt escalada şi rapelul, ambele utilizând tehnici din alpinism.