Din cei o sută de copii, opt sunt preşcolari, 81 sunt elevi şi 11 sunt absolvenţi care se pregătesc pentru integrarea socio-profesională. Fiecare dintre ei are o poveste, are un trecut despre care multora nu le face plăcere să vorbească.
Opt fraţi departe de mamă
Am întâlnit la Gura Humorului opt fraţi, dintre care cel mai mic în vârstă de 3 ani, iar cel mai mare de 16 ani. Fraţii provin dintr-o familie cu posibilităţi materiale precare. Din acest motiv, mama copiilor a plecat la muncă în străinătate, sperând ca atunci când le va putea oferi un trai mai bun copiilor ei, să-i ia de la stat şi să reîntregească familia naturală.
Alţii copii de la „Sidorovici” sunt orfani, cu părinţi în închisori pentru diferite infracţiuni grave sau au fost abandonaţi prin spitale şi maternităţi de cele care le-au dat viaţă.
Au izbutit să fie cei mai buni
Deşi pe chipurile lor nu se citeşte întotdeauna bucurie, sunt şi momente în care lupta lor de a supravieţui şi a-şi face un viitor surprinde pe toată lumea, inclusiv pe cei care au grijă de ei. Este şi cazul unei adolescente în clasa a XII-a, Floriţa Apetrei, care visează să devină medic. Este cea mai bună din clasă şi a luat locul al treilea la olimpiada judeţeană de chimie. Floriţa mai are trei fraţi, tot în sistemul de protecţie a copilului, care învaţă foarte bine. Mama lor are grave probleme de sănătate, de aceea viaţa acestor copii în centre de plasament este o alternativă bine primită.
Un alt tânăr, Nicolae Mătrăşoaie, instituţionalizat la Centrul „George Sidorovici”, elev la şcoala specială din Gura Humorului, a obţinut, împreună cu echipa de baschet a acestei şcoli, o medalie de care este foarte mândru. Din păcate, tânărul orfan vorbeşte cu dificultate şi are un grad de handicap accentuat, dar asta nu-l împiedică să-şi pună medalia la gât şi să o arate tuturor. El este un exemplu că şi aceşti copii cu probleme de sănătate pot face lucruri utile, performanţă, dacă sunt îndrumaţi şi dacă personalul calificat care îi îngrijeşte le descoperă talentele.
Activităţi extraşcolare
Foarte importante pentru aceşti copii şi tineri instituţionalizaţi sunt activităţile desfăşurate în timpul liber. Ei sunt antrenaţi în activităţi artistice: pictură, împletituri, încondeieri de ouă, cusături.
În perioada sărbătorilor de Paşti, conducerea centrului le-a organizat copiilor excursii la mănăstiri, i-a dus să viziteze o expoziţie de icoane, au participat la Slujba Învierii, au oferit daruri, coşuri cu ouă copiilor săraci din comunitate.
Ieri, un grup de copii din centru a primit vizita unor elevi de la Şcoala Generală Nr. 3 din Gura Humorului, care, în cadrul unui proiect de socializare, au venit să-i cunoască mai bine pe copiii instituţionalizaţi. Surpriza a venit tot din partea copiilor asistaţi social, care s-au îmbrăcat în costume populare şi au oferit un scurt program artistic cu tematică pascală. Au cântat cu toţii „Hristos a Înviat”, au ciocnit ouă, au mâncat cozonac şi s-au bucurat că sunt împreună.
Se doreşte reintegrarea în familie
Şefa Serviciilor alternative de tip familial Gura Humorului, Mihaela Pintilei, ne-a spus că misiunea acestor servicii este de a ajuta copiii şi tinerii care se confruntă cu dificultăţi de natură materială, socială, profesională sau relaţională, pe o perioadă determinată de timp, în scopul reintegrării familiale sau integrării socio-profesionale a acestora. Din păcate, sunt puţine acele familii care şi-au cerut copiii acasă. Cazurile cele mai fericite sunt acelea în care copiii sunt luaţi în mijlocul familiei măcar în vacanţe sau la sărbători legale. Pentru ei înseamnă foarte mult faptul că nu sunt uitaţi de cei alături de care ar fi trebuit să convieţuiască zi de zi.