Străzile unde se înregistrează cele mai multe probleme
Conform statisticilor Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava, în primele trei luni ale acestui an, în municipiul Suceava au fost aplicate 403 sancţiuni contravenţionale pentru opriri sau staţionări neregulamentare. Poliţiştii subliniază că aceste amenzi vizează doar şoferii care încurcă traficul prin parcările lor, îngustând benzile de circulaţie sau obturând vizibilitatea în intersecţii ori în zona trecerilor de pietoni.
După cum ne-a declarat comisarul şef Laurenţiu Hermeniuc, şeful Biroului pentru Siguranţa Circulaţiei Rutiere în Mediul Urban, cele mai multe probleme în ceea ce priveşte parcările neregulamentare se înregistrează pe strada Mărăşeşti, mai ales în preajma staţiei nou apărute, în zona Primăriei şi pe strada Ştefan cel Mare.
Şi alte sectoare de drum secundare aproape că se blochează din cauza maşinilor lăsate la întâmplare. Ca exemple în acest sens putem aminti de porţiunea de drum de la ieşirea de pe strada Leca Morariu spre strada Universităţii sau de strada Vasile Bumbac, care trece prin faţa Finanţelor.
Deşi numărul sancţiunilor contravenţionale a fost ridicat şi în anii precedenţi, în aceste zone problemele continuă să fie mari. Ca un exemplu pozitiv, poliţiştii amintesc de zona Orizont din cartierul Burdujeni, unde, după mutarea trecerii de pietoni şi acţionarea intensă în zonă, parcările neregulamentare sunt foarte rare.
Amenzile pentru parcări neregulamentare, piperate
Conform legislaţiei rutiere, pentru oprire neregulamentară se aplică o amendă din clasa a II-a de sancţiuni, adică patru sau cinci puncte amendă, de unde rezultă o sancţiune contravenţională cuprinsă între 240 de lei şi 300 de lei. Şoferii au posibilitatea să plătească doar 120 de lei dacă achită amenda în 48 de ore.
Poliţiştii fotografiază maşinile parcate neregulamentar, pentru ca procesele verbale de sancţionare să nu poată fi contestate, după care, dacă şoferul nu este în zonă, lasă o înştiinţare pe parbrizul maşinii. Dacă cel în cauză nu se prezintă la Serviciul Poliţiei Rutiere Suceava, aşa cum este invitat în înştiinţarea lăsată pe parbriz, primeşte amenda acasă, în plic.
Conform celor mai recente statistici, numărul maşinilor din judeţul Suceava este de aproape patru ori mai mare decât al celor care existau în 1990, aglomeraţia cea mai mare înregistrându-se în municipiul reşedinţă de judeţ.
Un studiu de trafic privind soluţiile ce trebuie adoptate pentru fluidizarea traficului din Suceava, realizat recent, şi care urmează să fie pus în practică în scurt timp, vizează ca prioritate şi amenajarea de noi locuri de parcare.
(24 apr 2009, 17:02:06
hipermarket-uri stiti sa ridicati; si sensuri giratorii, da' o parcare nu faceti. ca doar o inchiriati si va scoateti banii in 10-15 ani. dar voi v-ati obisnuit cu tunuri de unde scoateti banu' la 2-3 luni.