Deşi ofertele de locuri de muncă în mai multe ţări din Uniunea Europeană au fost intens promovate de AJOFM Suceava, rezultatele au fost slabe. De la începutul lunii decembrie a anului trecut, când a debutat perioada de concedieri masive în judeţ, şi până în luna martie a acestui an doar nouă suceveni au fost acceptaţi la un loc de muncă de un angajator străin, după ce au apelat la AJOFM.
La o selecţie pentru locuri de muncă în agricultură în Spania, organizată la Buzău, au fost acceptaţi cinci suceveni, un alt sucevean a fost încadrat pe un post de culegător de fructe în Danemarca, o persoană cu calificarea de asistent medical a primit aprobare pentru o stagiatură în Elveţia, în timp ce alte două persoane au primit contracte de muncă sezoniere în Germania, pe posturi de expozanţi în mari magazine. Lista puţinelor încadrări în muncă peste hotare se încheie cu doi suceveni care şi-au depus candidaturile pentru locuri de muncă în Franţa, aşteptând finalizarea procedurilor.
„Solicitanţi au fost foarte mulţi, dar, din păcate, foarte puţini au obţinut contracte. Pe de o parte, sucevenii nu au fost mulţumiţi de perioada prea scurtă a contractelor, iar pe de altă parte mulţi dintre ei au renunţat pentru că nu cunoşteau limba din ţara respectivă. În aproape toate ofertele, angajatorii cer astfel de cunoştinţe, măcar de nivel minim, iar această condiţie îi face pe mulţi să refuze din start. Nu în ultimul rând, şi ofertele au scăzut pe fondul crizei economice”, a explicat Anca Capverde, purtătorul de cuvânt al AJOFM Suceava.
De la finele lunii decembrie a anului trecut şi până zilele trecute, nu mai puţin de 6.404 angajaţi din judeţ au rămas fără locuri de muncă, rata şomajului crescând, la finele lunii trecute, până la 5,15%.