Rozopol a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că actualul Executiv nu va reuşi să respecte unul dintre angajamentele principale stabilit prin acordul cu FMI, respectiv asumarea unui deficit bugetar de până la 4,6%. Liderul liberalilor suceveni a arătat că deficitul poate să crească cu încă unul sau două procente.
„Este o minciună faţă de FMI, care în mod sigur va fi sancţionată. Acest împrumut nu ajută România pe termen lung. Ajută doar să ajungem la o stare de linişte până la alegerile prezidenţiale”, a declarat Rozopol.
El a adăugat că fără a face o analiză exactă a situaţiei economice a României, actualul Guvern a anunţat luarea unor măsuri „aberante şi fără nici un suport logic”, printre care se numără impozitarea cu 90% a veniturilor ce depăşesc 8.000 de lei şi constituirea Fondului Solidaritatea sau creşterea fiscalităţii prin introducerea impozitului forfetar şi comasarea unor impozite, care în realitate acoperă o creştere a acestora.
„Creşterea fiscalităţii şi abrogarea mascată a cotei unice de impozitare prin introducerea fără discernământ a impozitului forfetar va creşte riscul derapajelor fiscale. Din acest motiv consider că este necesar să fim mult mai pragmatici şi sunt necesare măsuri reale de creştere a veniturilor la bugetul de stat, prin măsuri simple şi uşor de aplicat”, consideră liderul PNL Suceava.
Rozopol propune plafonarea bazei de impozitare a salariilor
Philip Rozopol a precizat că printre aceste măsuri se numără plafonarea bazei de impozitare a salariilor, care va permite „ieşirea la suprafaţă” a veniturilor nedeclarate. Dând un exemplu, el a arătat că acest lucru ar presupune ca peste o limită salarială care poate fi de 6-7.000 de lei, care se impozitează cu aproximativ 40%, surplusul să fie impozitat cu 16%.
„Este o practică folosită în majoritatea ţărilor Uniunii Europene”, a subliniat Rozopol. El a mai spus că o altă măsură ar fi aplicarea impozitării cu 90% doar în situaţiile în care statul este acţionar la o firmă sau când o societate beneficiază de ajutor din partea statului.
„Şi aceasta este o practică prezentă în multe ţări ale UE. Şi nu în ultimul rând trebuie să se acorde o importanţă maximă reducerii cheltuielilor bugetare. Iar monitorizarea transferului de fonduri către administraţiile publice pentru achiziţii şi utilizarea licitaţiilor electronice ar crea o mai mare transparenţă în achiziţiile care se fac la nivelul bugetelor judeţene”, a mai spus preşedintele PNL Suceava.