Pentru anul şcolar viitor, două catedre de la această disciplină intră în restrângere de activitate, în Suceava şi Dolhasca. De asemenea, există 85 de catedre complete, din care 48 au o viabilitate de 4 ani, conform comunicărilor directorilor de şcoli. Asta înseamnă că restul de 37, cu o viabilitate mai scurtă, pot fi ocupate numai prin transfer, nu şi prin titularizare.
În judeţul Suceava, în cele 35 de licee predau 458 de profesori de sport
Noile planuri de învăţământ prevăd că, în viitorul an şcolar, în licee numărul de ore de educaţie fizică se reduce, de la două ore, la o oră pe săptămână. Opţional, în funcţie de resursele umane, financiare şi de dotare, a doua oră poate fi prinsă în programul elevilor în zilele de sâmbătă şi duminică. Dacă la un liceu de mărime medie, cu 24 de ore pe săptămână, acest lucru nu ar fi neapărat o problemă, dacă există săli de sport şi bani pentru profesori, la liceele mari ar fi dificil de realizat, dacă circa 50 de clase ar trebui să facă ore sâmbăta şi duminica, într-o singură sală de sport.
Şeful Serviciului normare-salarizare din IŞJ Suceava, inspector Adriana Guşetu, apreciază că în anul şcolar viitor nici unul dintre cei 458 de profesori de sport suceveni nu va rămâne şomer şi asta pentru că îşi pot completa catedrele cu ore de educaţie fizică la clasele I-IV.
„Legislaţia permite ca aceste ore să fie incluse în norma profesorului, deci vor putea să-şi realizeze salariul de bază. În general, liceele au infrastructura necesară desfăşurării orelor de educaţie fizică, dar depinde şi pentru ce disciplină sportivă optează copiii. Vor fi ore sâmbăta şi duminica, vor putea preda şi la clasele I-IV, nu cred că vor fi profesori care vor rămâne fără slujbă”, a spus Adriana Guşetu.
Cei 458 de profesori de sport predau în 35 de licee din judeţul Suceava. Noile planuri de învăţământ mai prevăd şi reducerea orelor de limbi străine la unităţile de învăţământ cu profil tehnologic.