Dacă până acum, acţiunea de protejare a mediului însemna de fapt o serie de controale în zonele de agrement şi în locurile preferate de suceveni pentru a ieşi la grătare, mai nou, conştiinţa cetăţenilor va fi „zgândărită” cu un set de zece reguli de comportament în natură, intitulat „Decalogul agrementului la iarbă verde”.
Cele zece porunci ale protejării mediului, citite în biserică
Decalogul, întocmit de şefa Comisariatului Regional de Mediu Suceava, Diana Croitoru, pornind de la un ghid de ecoturism realizat de Ministerul Mediului, va fi afişat în locurile publice din şase judeţe - Suceava, Botoşani, Iaşi, Bacău, Vaslui şi Neamţ, dar şi prezentat în şcoli şi chiar în biserici, în cadrul slujbelor ţinute de preoţi.
Atât comisarii de mediu, cât şi reprezentanţii primăriilor au fost desemnaţi să distribuie populaţiei fluturaşi (flyere) cu cele zece reguli de respectare a naturii în cazul ieşirilor la iarbă verde, în vreme ce afişe mari vor fi prezentate atât la sediile primăriilor, unităţilor de învăţământ şi chiar în staţiile de aşteptare ale mijloacelor de transport în comun.
“Acest Decalog conţine zece reguli de aur, pe care fiecare din noi ar trebui să le respecte atunci când merge la iarbă verde. Pentru ca mesajul nostru de protejare a naturii să ajungă la cât mai mulţi oameni, am făcut apel la sprijin atât din partea primăriilor, cât şi a instituţiilor care au un cuvânt greu de spus în cadrul comunităţilor locale – biserica şi unităţile de învăţământ, să fie prezentat oamenilor, chiar şi sub forma unor pilde la în cadrul slujbelor oficiate”, a precizat Diana Croitoru, descriind o parte din acţiunile întreprinse sub deviza „ ECO- responsabilitatea = angajamentul tuturor pentru un mediu curat şi sănătos”.
Amenzi aspre pentru nerespectarea Decalogului
Acţiunea de responsabilizare a populaţiei se desfăşoară în paralel cu cea de control în teren, în toate cele şase judeţe, comisarii de mediu având obligaţia de a verifica săptămânal zonele de agrement, pentru a descoperi eventualele nereguli.
“Acţiunile de patrulare ale comisarilor de mediu, împreună cu echipe ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Jandarmeriei, Poliţiei şi Poliţiei Comunitare sunt săptămânale şi vizează principalele locuri de agrement. În cadrul patrulărilor au verificat dacă cei ieşiţi la picnic respectă legislaţia de protecţie a mediului, în principal în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor rezultate, iar administraţiile publice locale au fost atenţionate să asigure recipientele necesare colectării deşeurilor în aceste zone de agrement şi să verifice zonele care ar trebui salubrizate”, a adăugat Diana Croitoru.
Dacă Decalogul întocmit de Comisariatul de Mediu Suceava (în premieră în România), îi “lasă rece” pe unii din amatorii de grătare şi distracţie în natură, nu acelaşi lucru se poate spune despre amenzile pe care le riscă, pentru nerespectarea acestuia, care pornesc de la 200 de lei, putând ajunge chiar şi la 10.000 de lei (100 de milioane de lei vechi).
Decalogul agrementului la iarba verde
1. Întotdeauna port cu mine saci de plastic pentru deşeuri şi nu abandonez gunoiul decât în locurile special amenajate.2. Protejez plantele şi animalele, asigurându-le integritatea şi liniştea.
3. Mă scald doar în locuri special amenajate, pescuiesc şi vânez numai dacă am permis valabil şi numai în locurile şi perioadele legale.
4. Respect indicatoarele şi traseele amenajate, precum şi regulile stabilite de administratorii spatiilor de agrement.
5. Nu aprind focul decât în spaţiile special amenajate, iar în lipsa acestora folosesc grătar cu picior şi am grijă să-l sting la plecare.
6. Nu-mi spăl autovehiculul în apele naturale şi evit poluarea acestora cu detergenţi sau alte substanţe chimice.
7. Nu distrug mobilierul stradal şi nici panourile şi indicatoarele spre folosul altor turişti.
8. Nu parchez autovehiculul pe spaţiul verde şi nu distrug covorul vegetal prin incendiere sau alte acţiuni mecanice.
9. Nu-mi las iniţialele sau alte semne şi mesaje încrustate pe scoarţa arborilor sau desenate pe mobilierul stradal.
10. Îmi respect semenii respectând natura şi bunurile ei şi le transmit generaţiilor viitoare