Slujba arhierească s-a desfăşurat în aer liber, în curtea mănăstirii, pe o scenă special amenajată, împodobită cu cetină de brad, flori naturale, covoare ţesute, specifice Bucovinei. În spaţiul destinat săvârşirii Liturghiei au stat şi stareţele mănăstirilor cunoscute din Bucovina, precum şi obştea de maici a Mănăstirii Voroneţ.
Pe tot parcursul slujbei arhiereşti, măicuţele, păstorite de stareţa stavrofora Irina Pântescu, au cântat la strană şi ne-au bucurat sufletele atunci când, dincolo de timp şi spaţiu, la umbra albastrului de Voroneţ, a răsunat cântarea „Hristos a Înviat”. Stareţa mănăstirii i-a rugat pe toţi credincioşii prezenţi la hramul mănăstirii să cânte împreună cu maicile.
Credinţă şi artă
La finalul Liturghiei, cuvântul de învăţătură a fost adresat credincioşilor de ÎPS Pimen, care a vorbit despre Sărbătoarea Sfântul Gheorghe şi despre cât de puternică a fost credinţa sa în Dumnezeu. El a amintit şi de mănăstirile din Bucovina, adevărate capodopere culturale, „opere de artă”, apreciate foarte mult şi de oamenii de cultură veniţi din străinătate.
„Şi ce este mai important în mănăstirile şi bisericile noastre”, a mai explicat ÎPS Pimen, „este starea de familiaritate, de frăţie”, care nu se găseşte în vestitele catedrale şi biserici foarte somptuoase din toată lumea.
Nu a uitat nici de ouăle încondeiate, atât de frumos realizate în Bucovina. „Sunt aşa de frumoase şi datorită femeilor şi copiilor care le încondeiază, care sunt credincioşi şi cu suflete curate”, a mai completat Arhiepiscopul Sucevei.
După ce preoţii au împărţit anaforă credincioşilor, maica stareţă Irina Pântescu i-a invitat pe toţi cei prezenţi la o agapă creştină.
„După ce am primit hrana spirituală, avem nevoie şi de hrana trupului, aşa că vă invit la bucatele noastre, făcute la mănăstire”, le-a spus stareţa tuturor celor prezenţi la hramul mănăstirii.
Urări de sănătate pentru Gheorghe Flutur, de la Voroneţ
Vorbind de ouă încondeiate, a amintit şi de acţiunea „Drumul ouălor”, parte din programul „Paşte în Bucovina”, proiect iniţiat de Consiliul Judeţean Suceava. ÎPS Pimen i-a urat, de la Voroneţ, preşedintelui Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, sănătate şi mulţi ani, pentru că poartă numele marelui Mucenic Gheorghe, sărbătorit de creştinii ortodocşi ieri.
Mănăstirea Voroneţ îndeamnă la reculegere
Mănăstirea Voroneţ mai are un hram, pe 18 decembrie, în ziua Cuviosului Daniil Sihastrul.
Monument arhitectonic unic în România, Mănăstirea Voroneţ a fost ctitorită de Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, în apropiere sa aflându-se şi chilia Sfântului Daniil Sihastrul.
Cunoscută în toată lumea pentru pictura sa interioară şi exterioară deosebită - albastrul de Voroneţ - Mănăstirea face parte din monumentele româneşti trecute în patrimoniul mondial UNESCO. Aşa cum spun toţi pelerinii care îi trec pragul, „Voroneţul este expresie artistică a dreptei credinţe, a rafinamentului şi gustului pentru frumos”.
Mănăstirea Voroneţ îndeamnă la reculegere, încântă inima şi mintea privitorului ce ajunge să-i descopere tainele, să verse o lacrimă la mormântul Sfântului Daniil Sihastrul.
Viaţa monahală la această mănăstire s-a întrerupt în anul 1785, după anexarea Bucovinei la Imperiul Habsburgic, şi s-a reluat la 1 aprilie 1991, de data aceasta cu obşte de călugăriţe, sub stăreţia Stavroforei Irina Pântescu.
(24 apr 2009, 15:35:46