Potrivit responsabililor instituţiei, acţiunea vizează copiii până în 7 ani din localităţile în care vaccinarea a fost deficitară, adică s-a făcut într-un procent mai mic de 95%, dintre care nouă din teritoriul Suceava, şapte din Rădăuţi, patru din Gura Humorului şi una din teritoriul Câmpulung Moldovenesc.
Dr. Ana Şfaiţer: „În fiecare an, vaccinarea salvează 300 de milioane de vieţi”
În aceste zone, 294 de copii vor primi câte o doză de vaccin antipoliomielitic, indiferent dacă anterior au mai fost sau nu vaccinaţi, în timp ce 226 de copii, care au mai puţin de cinci doze în antecedente, vor fi vaccinaţi împotriva tetanosului şi a difteriei.
“Recomandăm vaccinarea şi la copiii înscrişi la medicul de familie şi la cei neînscrişi, pentru că e cea mai bună, rapidă, eficientă şi ieftină armă de luptă împotriva îmbolnăvirilor. Vaccinarea reduce numărul surselor de infecţie şi este şi cea mai sigură datorită numărului mic de reacţii adverse şi de contraindicaţii. În fiecare an, vaccinarea salvează 300 de milioane de vieţi. Deci, vaccinaţi-vă în perioada 27-30 aprilie”, a spus dr. Ana Şfaiţer, şefa Compartimentului de Epidemiologie din cadrul DSP Suceava.
Ea a adăugat că medicii de familie din zonele menţionate au fost deja instruiţi cu privire la ceea ce au de făcut, în timp ce cei 10 mediatori pentru romi existenţi în judeţ, alături de cadrele medicale, vor informa populaţia despre importanţa vaccinării.
Dr. Alexandru Lăzăreanu: “E mai uşor să previi decât să tratezi”
De menţionat că este al treilea an consecutiv în care DSP desfăşoară o asemenea campanie, al cărei slogan este “Să prevenim, să protejăm, să vaccinăm”, şi care îşi propune în primul rând să conştientizeze populaţia cu privire la importanţa vaccinării, să îmbunătăţească serviciile de vaccinare, să crească numărul de copii vaccinaţi, să favorizeze comunicarea în comunităţile de romi sau greu accesibile.
“E mai uşor să previi decât să tratezi. Eu recomand absolut orice vaccinare, pentru că peste tot unde s-a apelat la imunizare procentul îmbolnăvirilor a fost extrem de mic”, a completat dr. Alexandru Lăzăreanu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava.