În sâmbăta Paştelui, preşedintele şi Prima Doamnă au făcut un tur al mănăstirilor Voroneţ, Moldoviţa, Suceviţa şi Putna, iar la aceasta din urmă a fost întrebat de Ştefan Jurcan, din Timişoara, dacă nu doreşte să semneze pentru referendumul menţionat.
„Nu, eu nu cred în astea”, a fost răspunsul preşedintelui. „În virtutea dreptului la libertate dat de Dumnezeu şi consfinţit de legile ţării, ne opunem acceptării de documente electronice cu CIP, introduse în România peste voinţa poporului ortodox”, îşi motivează iniţiatorii demersul.
Sâmbăta de dinaintea Paştelui a fost prima zi când a început acţiunea la poarta mănăstirii Putna şi până la ora 16.00, când a ajuns preşedintele Traian Băsescu, erau strânse deja circa 300 de semnături.
Preşedintele României a plecat în turul mănăstirilor, de la Gura Humorului, la volanul unui autoturism Dacia Logan, pe care l-a condus toată ziua cu viteza legală. În parcările şi în curtea mănăstirilor vizitate a stat de vorbă cu turiştii şi s-a fotografiat cu toţi cei care i-au solicitat. La Moldoviţa, Traian Băsescu a întrebat-o pe stareţă dacă mai are în cămările mănăstirii dulceaţă de cireşe amare, „cea mai bună din lume”.
La volan, preşedintele a rătăcit drumul între mănăstiri
Între Moldoviţa şi Suceviţa, familia prezidenţială a încurcat de două ori drumul şi cel care i-a îndrumat pe calea cea bună a fost un localnic care mergea pe un scuter.
La mănăstirea Putna, după ce Maria Băsescu a scris un acatist, preoţii l-au invitat pe preşedinte să se fotografieze alături de ei pentru albumul „Putna la 540 de ani”, care urmează a fi editat în acest an. În drum spre maşină, o localnică i-a dăruit un ou de struţ pictat.
După-amiază, Maria şi Traian Băsescu au fost invitaţi la o masă tradiţională, în casa unui localnic, iar seara au fost la slujba de Înviere împreună cu mezina familiei, Elena, la Mănăstirea Humorului.
Aici au primit drept dar de Paşte, din partea preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, un felinar cu Lumină Sfântă adusă de la Ierusalim.