„Am o mare onoare să reprezint Academia Mondială a Recordurilor la Suceava în cetatea lui Ştefan cel Mare. Probabil că nicăieri în altă parte tradiţiile de Paşte nu sunt atât de păstrate şi de vibrante ca aici, în inima Bucovinei. Acest lucru a fost dovedit şi astăzi, prin realizarea acestui simbol al datinilor bucovinene, oul încondeiat de Paşte cu o înălţime de 7,25 de metri. În numele Academiei Recordurilor Mondiale vă felicit pentru realizarea acestui ou de record mondial, cel mai mare ou încondeiat de Paşte”, a precizat reprezentanta World Records Academy.
Acesta i-a înmânat apoi diploma de recunoaştere a recordului primarului Sucevei, Ion Lungu. Pe diploma World Records Academy se precizează că Primăria Suceava a primit un certificat de omologare pentru stabilirea unui nou record mondial pentru cel mai mare ou de Paşte pictat.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat că oul uriaş reprezintă un simbol al credinţei în cetatea lui Ştefan cel Mare şi al Bucovinei.
El le-a explicat celor prezenţi semnificaţia culorilor care se regăsesc pe oul din centrul Sucevei, precizând că roşul simbolizează sângele lui Isus Hristos, negrul - eternitatea, iar culoarea galbenă - lumina. „Vrem ca acest ou să fie un simbol pentru municipiul Suceava, pentru Bucovina”, a subliniat Ion Lungu.
La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că oul din centrul Sucevei reprezintă „o exteriorizare a sufletului nostru. Este aşa cum gândim noi. Şi mă gândeam că şi statuia lui Ştefan cel Mare se uită aici la acest ou monument”.
Omologarea oului din Suceava a costat 4.000 de euro
Preţul plătit de Primăria Suceava pentru omologarea recordului de cel mai mare ou de Paşte a fost de aproape 4.000 de euro, sumă confirmată de primarul Ion Lungu. Suma urmează să fie plătită în termen de 30 de zile de la data omologării.
Oul din centrul Sucevei are o înălţime de 7,25 metri, un diametru de 4,6 metri şi o greutate de 1.800 de kilograme. Pe soclul pe care este aşezat oul urmează să fie montată o placă pe care se va putea citi „cel mai mare ou tradiţional de Paşte din lume”.
În Rădăuţi s-a stabilit recordul pentru cea mai mare pască din lume
Tot duminică, 19 aprilie a.c., la Rădăuţi a fost stabilit un nou record mondial, de această dată pentru „cea mai mare pască de Paşte din lume”. La eveniment au participat câteva sute de rădăuţeni, primarul acestui municipiu, precum şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur şi primarul Sucevei, Ion Lungu. Pasca din Rădăuţi a avut un diametru de 2,10 metri şi o greutate de 170 de kilograme. Pentru confecţionarea ei s-au folosit câteva zeci de kilograme de făină, 45 de kilograme de brânză de vaci, 300 de ouă şi trei kilograme de stafide. Costul pentru omologarea acestui record a fost tot de 4.000 de euro.