Această acţiune se înscrie în cadrul Campaniei „Porţi deschise” (10-25 aprilie), iniţiată de Direcţia Generală de Asistenţă socială şi Protecţia Copilului Suceava.
Toate obiectele, suvenirurile, felicitările personalizate pe care le-au realizat copiii şi tinerii de la Blijdorp au fost făcute în cadrul atelierelor protejate din cadrul complexului, dar şi la orele de terapie individuală sau colectivă. Partener al acestei acţiuni organizate la „Blijdorp” a fost Asociaţia Părinţilor cu Copii cu Nevoi Speciale Suceava.
72 de copii, „adoptaţi” de personalul de la Blijdorp
Complexul terapeutic pentru copilul cu handicap sever şi moderat „Blijdorp – O Nouă Viaţă” Suceava a luat fiinţă în august 2002. În Centrul de zi „Blijdorp – România”, care a fost construit şi dotat cu fonduri din partea Guvernului Flamand şi al Asociaţiei Blijdorp Belgia, sunt 32 de copii cu dizabilităţi severe şi moderate, proveniţi din municipiul Suceava şi împrejurimi. La „Casa Emmanuel” stau permanent 17 copii şi tineri cu dizabilităţi mentale şi asociate grave, proveniţi din fostul Spital de Neuropsihiatrie Siret.
Cu sprijinul Asociaţiei Părinţilor cu Copii şi Nevoi Speciale Suceava, a cărei preşedintă este Eugenia Hodoroabă, s-a finalizat anul trecut Centrul de zi pentru tineri care au împlinit 18 ani. Aici sunt aduşi zilnic 23 de tineri cu nevoi speciale din comunitate.
Cei 72 de copii care beneficiază de serviciile oferite de Complexul „Blijdorp” sunt într-un fel „adoptaţi” de personalul din centru, care pune mult suflet în îngrijirea şi recuperarea lor. Datorită profesionalismului lor, copiii cu nevoi speciale fac progrese în fiecare zi.
Schimbarea mentalităţii
Anca Rîsnicu, şef birou educativ la Complexului „Blijdorp”, ne-a spus că în programul de servicii al complexului este menţionată socializarea ca activitate permanentă şi ca obiectiv de atins în proiectul de recuperare a copiilor, program în care sunt implicaţi şi părinţii copiilor din centrul de zi.
„Ne propunem nu numai integrarea socială a copilului şi familiei, ci şi acceptarea socială a persoanelor cu nevoi speciale. Şi acţiunea de Paşte, ca toate celelalte organizate de noi pe 1 Iunie, 1 Martie sau de Crăciun, au acelaşi scop, de a schimba mentalitatea oamenilor vizavi de copiii cu nevoi speciale”, a completat Rîsnicu.