Conform analizelor Direcţiei Judeţene de Statistică Suceava, dacă în februarie 2008, în judeţ, 5.714 bărbaţi erau şomeri, în luna februarie a acestui an numărul lor a crescut până la 7.568. În aceeaşi perioadă, numărul femeilor rămase fără loc de muncă a crescut doar de la 4.236 la 4.781, datele statistice arătând astfel că numărul bărbaţilor disponibilizaţi în ultimele luni este de aproximativ patru ori mai mare decât numărul persoanelor de sex feminin care şi-au pierdut locul de muncă.
După cum precizează reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava, mai ales în prima perioadă în care s-au înregistrat disponibilizări masive, în ultimul trimestru al anului trecut, marea majoritate a şomerilor au provenit din domeniul construcţiilor, unde activează bărbaţi. Chiar şi după ce disponibilizările s-au extins în mai toate domeniile de activitate situaţia a rămas aceeaşi, cele mai masive concedieri înregistrându-se la societăţi din sectorul de producţie, unde lucrau mai mulţi bărbaţi.
Cifrele statistice arată că numărul şomerilor, constant ani de zile, a crescut uşor din lunile septembrie, octombrie ale anului trecut, în timp ce luna decembrie şi primele două luni ale lui 2009 au dus la o adevărată „explozie” a numărului de suceveni rămaşi fără loc de muncă.
În procente, în luna martie a acestui an rata şomajului din judeţul Suceava a ajuns la 5,15%, în creştere cu 0,27% faţă de februarie, şi mai mare cu 1,38% faţă de martie 2008.
În timp ce concedierile sunt în creştere, numărul de locuri de muncă disponibile este foarte mic.
De exemplu, luna trecută doar 631 de şomeri au ieşit din evidenţele agenţiei prin încadrare în muncă.