În ciuda promisiunilor făcute în anii trecuţi, că Guvernul va dubla suma alocată de fiecare primărie pentru proiectele de refacere a reţelelor de termoficare, banii alocaţi în acest sens nu ajung nici măcar pentru a acoperi suma ce trebuia să revină Sucevei.
“Am purtat de curând o discuţie cu reprezentanţi ai ministerelor Internelor şi Finanţelor, pe tema termoficării şi a asigurării încălzirii în următorul sezon de iarnă. Nu aş putea spune că am venit optimist de la Bucureşti, situaţia este critică la nivelul întregii ţări. Municipiul Suceava are în cont 15 milioane de euro pentru cofinanţarea programului Termoficare 2006 – 2015.
Din păcate, pe toată ţara, la acest capitol, au fost alocate doar 400 de miliarde de lei vechi, adică zece milioane de euro. Practic, nici măcar pentru Suceava nu ajung banii, dacă ne luăm după cum se spunea, că Guvernul asigură aceeaşi sumă ca şi cea prinsă de autorităţile locale”, a declarat edilul şef al Sucevei, Ion Lungu.
Reducerea pierderilor de pe reţele, obiectivul strategic al investiţiilor în termoficare
Acesta speră ca Suceava să beneficieze totuşi de o parte cât mai mare din banii alocaţi, care vor fi distribuiţi în luna mai, pentru că de aici au fost depuse primele documentaţii din ţară.
“Nu a fost şi nu este o strategie coerentă în privinţa termoficării, se schimbă mereu, de la un guvern la altul şi de la ministru la ministru. Drept urmare, nu vom primi atâţia bani cât am alocat noi pentru cofinanţare.
Nouă ne-ar mai trebui măcar zece milioane de euro pentru reabilitarea reţelelor de termoficare, pe lângă suma pe care o avem, încât vom încerca să obţinem finanţare şi pe proiecte de mediu.
Cum anticipam, autorităţile centrale se spală pe mâini de această problemă şi spun că aceasta revine doar autorităţilor locale.
Sper şi cred că din această toamnă vor scădea costurile de producere a energiei termice în urma investiţiilor efectuate, precum şi a celor în curs de realizare – modernizarea a încă 15 puncte termice. În acest mod vor fi reduse substanţial pierderile fizice de pe reţea, care acum doi ani erau de 45%”, a adăugat şeful municipalităţii sucevene.
El a ţinut să asigure sucevenii că vor avea căldură iarna viitoare, chiar dacă aceasta va fi furnizată de la cazanele cu aburi din zona Ambro, dacă centralele termice pe cărbuni ale Termicii vor fi închise, în lipsa unor cumpărători.
(16 apr 2009, 15:02:02