Situaţia este asemănătoare şi la categoria subofiţerilor, a agenţilor de poliţie, mai puţin de 5% dintre ei obţinând, în 2008, cel mai mare dintre calificative.
Explicaţia, susţin poliţiştii, ar fi că baremele care trebuie scoase pentru un calificativ de „excepţional” sunt foarte ridicate, fiind specifice sportivilor de performanţă.
De altfel, mare parte din calificativele de „excepţional” au fost obţinute de poliţişti din cadrul Detaşamentului Poliţiei pentru Intervenţie Rapidă (DPIR).
Am încercat să obţinem baremele de la IPJ Suceava, pentru a vedea ce anume înţeleg şefii de la Bucureşti, cei care le-au stabilit, prin „poliţist excepţional”, însă răspunsul primit de la Biroul de Presă al poliţiei sucevene a fost negativ, explicându-ne că documentul respectiv a fost clasificat ca secret de serviciu.
De cealaltă parte, statisticile testelor anuale date de cadrele IPJ Suceava arată că nici un poliţist nu a obţinut calificativul „necorespunzător”.
Trebuie precizat faptul că, mulţi ani la rând, toate cadrele poliţiei primeau numai calificative de „excepţional” şi „foarte bine”, rare fiind cazurile de agenţi notaţi cu „bine” sau „satisfăcător”.
Odată cu venirea la comanda IPJ Suceava a comisarului şef Ioan Nicuşor Todiruţ (n.r.-aprilie 2005), lucrurile s-au schimbat, fiind scoase de la naftalină şi calificativele de „necorespunzător”.
Nici un poliţist „necorespunzător” în 2008
La sfârşitul lui 2006, de exemplu, din cei aproape 1200 de poliţişti din judeţ, câteva zeci au fost lăsaţi „corigenţi” la testele anuale de educaţie fizică şi de tragere cu armamentul din dotare.
La sfârşitul lui 2008, însă, potrivit datelor comunicate de Biroul de Presă al IPJ Suceava, nu era un singur poliţist „necorespunzător” în judeţ, cel puţin la capitolul tragere cu arma, educaţie fizică şi autoapărare, acest lucru fiind explicat de comisarului şef Ioan Nicuşor Todiruţ prin aceea că media de vârstă a cadrelor IPJ Suceava a ajuns la 32 de ani.
„Sunt mulţi poliţişti tineri acum şi au înţeles că aceste testări sunt pe bune şi trebuie să se pregătească”, a precizat şeful poliţiştilor suceveni.
Potrivit datelor puse la dispoziţie de Biroul de Presă al IPJ Suceava, la testele de tragere cu armamentul din dotare, calificativele sunt de „corespunzător”, respectiv „necorespunzător”.
Din cei 245 de ofiţeri, verificaţi în poligon, nici unul dintre ei nu a obţinut calificativul „necorespunzător”.
Situaţie identică şi în cazul celor 910 subofiţeri testaţi, care au primit calificativul „corespunzător”. Au lipsit motivat de la trageri 6 ofiţeri şi 27 de agenţi, aceştia fiind scutiţi medical.
La testele de educaţie fizică, calificativele sunt: „excepţional”, „foarte bine”, „bine”, „corespunzător”, „necorespunzător”.
Din cei 230 de ofiţeri puşi la flotări, genoflexiuni, probe de rezistenţă, viteză şi exerciţii de autoapărare, şapte dintre ei au primit calificativul „excepţional”, 68 –„foarte bine”, 152 –„bine” şi 3 –„corespunzător”.
La subofiţeri, 881 dintre ei au dat testele, 38 luând „excepţional”, 245 „foarte bine”, 571 „bine” şi „corespunzător” 27.
Şi la probele de sport, 21 de ofiţeri şi 56 de agenţi au venit cu scutiri medicale.
(15 apr 2009, 15:47:00
Oare de ce simt ei, ,,italienii'', nevioa sa-si parcheze masinile, cele mari si negre, pe cite doua locuri odata!? Care o fi logica!?....