Utilaje şi europubele de 700.000 de euro, bani obţinuţi din fonduri europene, pentru realizarea unui sistem modern de colectare a deşeurilor menajere, zac fără nici un rost în curtea Primăriei Cornu Luncii, în vreme ce mormane de gunoaie se adună în zeci de locuri, în special în albia râului Moldova.
Această situaţie ciudată nu se înregistrează de o zi-două, ci tocmai de anul trecut, din decembrie 2008.
Investiţii de 700.000 de euro, blocate de o formalitate
Ciudăţenia a fost sesizată în urma unui control al Gărzii de Mediu Suceava pe terenurile din administrarea Primăriei Cornu Luncii, unde au fost depistate mai multe depozite ilegale de deşeuri menajere şi reciclabile, cauzate şi de lipsa unui sistem de colectare a deşeurilor de la populaţie.
Drept urmare, Primăria Cornu Luncii a fost amendată cu 15.000 lei, în vreme ce în curtea acesteia stau neutilizate cinci utilaje moderne de colectare şi compactare a deşeurilor, precum şi 12.800 de europubele, care ar fi trebuit să fie distribuite populaţiei. Toate aceste dotări, în valoare de 700.000 de euro, au fost obţinute de Primăria Cornu Luncii în baza unui proiect PHARE, la care sunt asociaţi cu încă patru comune - Baia, Boroaia, Forăşti şi Mălini.
Primarul comunei, Petru Vodă, spune că utilajele respective, care stau de cinci luni în curtea Primăriei, nu pot fi folosite până când nu vin oficialii Agenţiei de Dezvoltare Nord-Est, pentru a le recepţiona.
“Nu s-a încheiat încă programul. 24 mai este data de finalizare a acestuia, atunci vom începe să folosim utilajele şi pubelele achiziţionate. Oricum mai avem o tranşă de plătit”, justifică primarul din Cornu Luncii lipsa de activitate în domeniul colectării deşeurilor, în ciuda existenţei acestui program cu finanţare europeană, iniţiat încă din 2005, precum şi a fondurilor consistente care le-au fost alocate.
Cauzele reale, cercetate de Agenţia de Dezvoltare Nord-Est
Pe de altă parte, oficialii din cadrul Agenţiei de Dezvoltare Nord-Est – Piatra Neamţ au rămas blocaţi numai la auzul faptului că utilajele şi pubelele de gunoi achiziţionate în urmă cu cinci luni stau neutilizate, pe motiv că ei ar trebui să le recepţioneze.
“În orice caz, nu ăsta e motivul pentru care nu sunt utilizate. Beneficiarii proiectului sunt ei, nu noi, recepţia o face doar Primăria, când vrea. Noi doar verificăm că au fost respectate normele europene şi cele naţionale. În mod normal proiectul trebuia pus în aplicare de cum au avut la dispoziţie mijloacele necesare, nu trebuie nimeni să aştepte expirarea acestuia, pentru a se folosi de bunurile obţinute. Vom verifica şi noi proiectul, să vedem care este problema reală”, a declarat purtătorul de cuvânt al ADR Nord-Est, Vasile Asandei.
În mod normal, cele cinci utilaje ar fi trebuit să fie împărţite celor cinci primării participante în proiect, la fel ca şi cele 12.800 de europubele.
În lipsa acestora, Primăria Mălini a preferat să îşi cumpere singură o autoutilitară pentru transportul deşeurilor, în vreme ce în restul localităţilor au fost încheiate contracte cu firme de salubrizare.