În localitatea Moldoviţa a avut loc duminică, în Ziua Floriilor, Festivalul Ouălor Încondeiate, ediţia a III-a. Evenimentul a avut loc în sala de sport, unde s-au reunit peste 30 de încondeietori de ouă din zonele Moldoviţa, Câmpulung, Paltinu, Vama, Vatra Moldoviţei, reprezentanţii a zece pensiuni, care au expus cu preparate culinare de post, şi 15 colecţionari de obiecte vechi tradiţionale.
Festivalul s-a desfăşurat pe trei secţiuni: ouă încondeiate (copii, adulţi), gastronomie (preparate de post, în special din peşte, pentru că duminică a fost dezlegare la peşte) şi artă tradiţională veche (icoane, fotografie veche, costume populare).
Simţ estetic
Încondeietoarele şi-a expus într-un mod foarte original ouăle „închistrite”, folosind pentru aceasta toate trucurile. Femeile au aşezat „nestematele” în coşuri frumos împletite, împodobite cu ştergare ţesute, lângă care au aşezat coşuri cu iepuraşi vii, păşti, ouă roşii şi crenguţe de salcie, pentru că erau Floriile. Nu au lipsit nici ghivecele în care aveau grâu verde, buchete cu flori de primăvară, crenguţe de brad, panglici tricolore.
Încondeietoarele şi-au adus şi chişiţele şi recipientele cu culori naturale, cu care au făcut demonstraţii de „închistrite” live, în faţa turiştilor.
Au impresionat micile încondeietoare, eleve din clasele primare, care promit să-şi depăşească profesorii care le-au iniţiat în acest meşteşug specific Bucovinei.
Toate încondeietoarele au fost îmbrăcate în costume populare specifice zonei reprezentate.
Gastronomie, artă tradiţională veche
O secţiune foarte apreciată de public a fost şi cea gastronomică, la care şi-au expus bucatele de post şi preparatele din peşte peste zece pensiuni din zona Moldoviţa, dar şi gospodine din comună.
Nu au lipsit sărmăluţele şi cozonacul de post, păstrăvul afumat „îmbrăcat” în cetină de brad sau saramura de peşte. Această secţiune a avut ca scop şi promovarea agroturismului din zona Moldoviţa.
Nu mai puţin importantă a fost secţiunea de artă tradiţională veche. Învăţătoarele Angelica Balabasciuc şi Diana Prescurneac s-au ocupat de organizarea acestei secţiuni, în care turiştii au putut să admire 30 de icoane, unele cu o vechime de peste 200 de ani, şi circa 50 de fotografii vechi. Aceste exponate fac parte din colecţii particulare din Moldoviţa. Unele obiecte se găsesc în expoziţia permanentă cu obiecte vechi deschisă la muzeul din Moldoviţa.
Premiere
Juriul festivalului, al cărui preşedinte a fost prof.univ.dr. preot Florin Bucescu, a acordat mai multe premii, la fiecare secţiune.
La secţiunea ouă încondeiate - adulţi, juriul a acordat şase premii. Printre câştigătoare se numără Georgeta Ungureanu, Aurelia Chimiac, Liliana Nichitean, Violeta Şecman, Violeta Semeniuc, Doina Mehedeniuc. Nici copiii nu au fost neglijaţi.
Au primit diplome pentru talentul lor Mihaela Medviciuc, Loredana Simionovici, Oana Drelciuc, Grupul de copii de la Şcoala Nr. 3 Bogdan Vodă Câmpulung Moldovenesc, Grupul „Plai de Dor” de la Grupul Şcolar Vasile Cocea Moldoviţa, Grupul de copii de la Şcoala Nr. 1 „Teodor Darie” Câmpulung, îndrumător Otilia Mahu. S-au acordat şi două premii de creativitate, Tincuţa Toma - Vama, şi Ana Balan - Moldoviţa.
La secţiunea gastronomie, juriul a acordat premii de excelenţă: Grupul de copii „Plai de Dor”, Grupul Şcolar Vasile Cocea Moldoviţa, SC Mixaj SRL Moldoviţa, Pensiunea Mica Bucovina. S-a cordat şi un premiu post mortem – Gică Iliesi, pentru promovarea şi păstrarea tradiţiilor huţule în Moldoviţa.
La secţiunea artă tradiţională veche, au primit premii Angelica Balabasciuc, Diana Prescurneac, Lucia Condrea, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, Viorel Prindii, Genoveva Iliesi.
S-au mai acordat premii de excelenţă pentru programul artistic oferit turiştilor Grupului „Plai de Dor”, de la Grupul Şcolar „Vasile Cocea” Moldoviţa, îndrumător profesor Elisabeta Bârleanu, coregraf profesorul Alina Trufan, Grupul de copii de la Şcoala Putna – Secrieş, îndrumător Doina Iliesi şi Doina Mehediniuc, Grupul de copii de la Şcoala Râşca, îndrumător Paraschiva Iliesi, Şcoala Nr. 4 Câmpulung Moldovenesc.
În 2010, festival naţional
Festivalul a fost organizat de Primăria comunei Moldoviţa, în colaborare cu Consiliul Judeţean Suceava.
Primarul Moldoviţei, Traian Iliesi, a declarat că „Festivalul a avut ca obiectiv punerea în valoare şi promovarea tradiţiei cultural – meşteşugăreşti a etniei huţule din Bucovina. Mulţumim tuturor gospodarilor din localitate pentru sprijinul acordat în realizarea acestui festival, în special celor care ne-au pus la dispoziţie propriile colecţii de icoane vechi şi fotografii, pentru festival”.
Mugurel Balabasciuc, consilierul personal al primarului din Moldoviţa, a completat că „prezenţa peste aşteptări a încondeietorilor, dar şi a publicului ne-a făcut să ne gândim ca la următoarele ediţii festivalul să se intituleze Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate. Chiar de la această ediţie am avut invitaţi din Câmpulung, Vama, Paltinu, Vatra Moldoviţei, Botoşani, Brodina. Am încercat să adunăm cât mai mulţi păstrători ai tradiţiilor populare bucovinene şi huţule. Prin astfel de manifestări putem pune în valoare şi scoate la suprafaţă tot ce are mai bun şi mai frumos această zonă”.