„Autogările şi gările ţin de Ministerul Transporturilor, iar noi nu avem drept de control în aceste unităţi. Totuşi, dacă apare o toxiinfecţie alimentară sau o altă problemă de sănătate publică, populaţia ni se adresează nouă, iar noi suntem cei care trebuie să dăm răspunsul. În aceste condiţii, am cerut să se clarifice legislaţia, pentru că unii autorizează, însă nimeni nu controlează”, a explicat Lăzăreanu.
Probleme „dezastruoase” la capitolul igienă sanitară
El a arătat că inspectorii din subordine i-au atras atenţia asupra faptului că în chioşcurile, magazinele, barurile şi restaurantele din autogările şi gările sucevene sunt probleme „dezastruoase” la capitolul igienă sanitară şi şi-a manifestat încrederea că se va găsi o formulă care să permită cât mai repede verificarea acestor unităţi.
„Cei din sectorul public sunt controlaţi, dar nu şi cei din gări şi autogări, ceea ce nu mi se pare corect. Am înţeles că, de exemplu, la Fălticeni, autogara s-a privatizat, deci nu mai aparţine de Ministerul Transporturilor, dar acesta îi autorizează şi, ca atare, ar trebui să-i controleze. Acest lucru nu se întâmplă, însă, fiindcă, din câte mi s-a spus, Ministerul Transporturilor nu are organe de control. Cred că trebuie aplicată o legislaţie unitară, iar controlul să fie ţintit, pe obiective. Acolo unde se găsesc neajunsuri să fie date termene de remediere, sancţiuni sau dispoziţie de închidere, fiindcă nu putem să ne jucăm cu sănătatea populaţiei din judeţ”, a punctat şeful DSP Suceava.