Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 13 apr 2009 - Anul XIV, nr. 85 (4071)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   11 imagini |   ø fişiere video

Premieră

În faţa Guvernului României va fi un ou din Ciocăneşti

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Festivalul Naţional al Ouălor încondeiate a ajuns la cea de-a VI-a ediţie. Spre deosebire de ediţiile anterioare, cea din acest an a fost inclusă în programul “Paştele în Bucovina”
“Prezenţa simplităţii”
Vineri, 10 aprile, în comuna muzeu Ciocăneşti au avut loc primele manifestări din cadrul celei de-a VI-a ediţii a Festivalului Naţional al Ouălor Încondeiate. Masa rotundă despre turismul religios „Paştele în Bucovina”, lansările de carte „Întâmplări ce nu puteau fi uitate” şi „Întâmplări din viaţa unui colecţionar” a câmpulungeanului Ioan Grămadă şi antologia „Flori de salcâm” a dorneanului Gheorghe Vicol dar şi subiecte cum ar fi „Arta încondeierii ouălor, tradiţie, istorie şi legendă”, „Omagiu trâmbiţei, buciumului, tulnicului, cornului”, „De la întemeierea lumii la apocalipsă” au stârnit interesul localnicilor dar şi al turiştilor sosiţi în număr mare în această localitate.
Cei doi buciumaşi din Câmpulung Moldovenesc împreună cu Stelu Erhan i-au dus pe cei prezenţi în Muzeul Ouălor Încondeiate din Ciocăneşti în „lumea primului cântec” prin prezentarea buciumului şi prin melodiile interpretate la acest instrument. Aşa cum a precizat şi constructorul de buciume Stelu Erhan, prezenţa celor din Câmpulung la Ciocăneşti este „prezenţa simplităţii”, iar prezentarea tehnicii construcţiei buciumului s-a dorit a fi o lecţie pentru generaţiile viitoare, pentru că „dacă un copil din cei prezenţi va încerca să facă un bucium şi dacă va reuşi chiar şi la a o suta încercare, asta va însemna foarte mult pentru păstrarea tradiţiilor”.

Chematu-n sat cu trâmbiţa şi doba
Cea de-a doua zi a festivalului, sâmbătă, 11aprilie, a început cu „Chematu-n sat cu trâmbiţa şi doba. Bună dimineaţă gospodari”. Chematul cu doba  este un obicei străvechi prin care se anunţă în fiecare an cele trei evenimente deosebite din comunitate, Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate, Festivalul Naţional al Păstrăvului, Festivalul Obiceiurilor de Iarnă.
„Primaria a pus la cale o mare întrecere la închistrit ouă şi care gospodină le face mai faine capătă mari daruri pentru că păstrează tradiţia. Aşa că dragi oameni haideţi cu mic, cu mare în sat să vă înveseliţi inima că mai fain ca la noi nu-i nicăieri” a fost chemarea la Festivalul Ouălor Încondeiate adresată de dobaşul satului, Lupescu Petru-Pantelimon.
Chematu-n sat cu doba era un obicei vechi, o modalitatea de a transmite cetăţenilor anunţurile de la primărie pentru că nu erau alte mijloace de informare. Dobaşul satului făcea lumea atentă cu doba, apoi dădea citire anunţului.
   
Un ou încondeiat pentru o primărie nouă
În jurul orei 10, sătenii din Ciocanesti, dar şi turiştii din ţară şi chiar de peste hotare s-au adunat în faţa căminului cultural, unde a avut loc deschiderea oficială a festivalului. Slujba de sfinţire şi binecuvântare a artei străbune, a expoziţiei şi a ouălor încondeiate a fost oficiată de Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Pimen, împreună cu un sobor de preoţi. “Acest festival ne îndreaptă cu inima şi cu mintea la frumosul care rămâne peste veacuri, la frumosul nostru românesc, la frumosul nostru din Bucovina. Eu spun pretutindeni că frumosul din Bucovina este unic. Am venit la acest moment pentru că cunosc frumuseţea acestui sat încă din anii 1960. Dumnezeu să ne ajute şi să ne dea gândul cel bun în păstrarea şi cinstirea acestor valori de patrimoniu naţional şi creştinesc”, a spus înaltul ierarh.
În cuvântul de „Bun venit la Ciocăneşti”, primarul Gheorghe Tomoiagă a spus că „aceasta nu este o sărbătoare a Ciocăneştiului, este o sărbătoare a Bucovinei, o sărbătoare a întregii ţări, pentru că aici era locul sfânt de unde Ştefan cel Mare îşi lua armele şi pleca la luptă mai departe. După ce Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean, a precizat că un ou de dimensiuni mari încondeiat din Ciocăneşti, „cu motive pe care le vedem şi pe casele oamenilor, şi pe ştergarele ţesute, şi pe costumele populare” va ajunge să fie expus în faţa Guvernului, primarulul Tomoiagă a spus că „dau un ou încondeiat Guvernului pentru o primărie nouă în comună”.
„De luni în faţa Guvernului României va fi un ou din Ciocăneşti. Premierul Emil Boc mi-a spus la telefon că vrea o căruţă cu ouă aşa cum a văzut la televizor, în faţa Consiliului Judeţean. Important este că va fi un ou din Bucovina, din Ciocăneşti, în faţa Guvernului”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur.

Parada portului în sunet de bucium, trâmbiţă şi tulnic
După slujba oficiată de I.P.S. Pimen, ploaia măruntă care a căzut neîncetat de vineri peste Ciocăneşti s-a oprit şi, în jurul prânzului, a început parada portului popular tradiţional. În sunetul buciumelor, trâmbiţelor şi tulnicului, zeci de ciocăneşteni îmbrăcaţi în costume populare, călare pe cai, sau în căruţe aranjate de sărbătoare cu covoare ţesute au adus în centrul comunei un ou uriaş din lemn, greu de aproape  o tonă, într-un străvechi car tras de o pereche de armăsari. Oul, “un simbol a ceea ce înseamnă sufletul nostru, a celor care în Bucovina încondeiază aceste ouă”, este considerat emblema festivalului, fiind pictat pe o parte cu chipul domnitorului Ştefan cel Mare, iar pe cealaltă cu modele tradiţionale din Ciocăneşti. În spatele lui, alte cinci ouă, tot din lemn, erau ouăle reprezentative ale ediţiilor anterioare.

Concursul de încondeiat
După ce I.P.S. Pimen a dat binecuvântare celor prezenţi la concursul de încondeiat ouă, primarul din Ciocăneşti a oferit înaltului ierarh dar şi lui Gheorghe Flutur diploma de onoare, o medalie jubiliară şi un ou din sticlă pe care era gravat chipul lui Ştefan cel Mare.
Anul acesta au participat 40 de adulţi şi 34 de copii, fiecare fiind înscris în concurs cu o selecţie de 12 ouă încondeiate sau închistrite (modele diferite), caracteristice zonei din care provin şi pentru care au trebuit să facă în faţa juriului descrierea elementelor ornamentale folosite, cromatica, tehnica de lucru şi gradul de dificultate. Juriului a avut de apreciat şi modul de prezentarea a standului, dar şi a costumului popular din zona geografică pe care o reprezintă fiecare concurent. Faţă de anii anteriori, când la jurizare erau 15 stiluri autentice, sâmbătă, în premieră, la Festivalul Ouălor Încondeiate a fost şi al 16-lea stil adus de încondeietorii din Brăila.
Etapa a doua a concursului, cea mai spectaculoasă, a constat în încondeierea a cât mai multe din cele cinci ouă pregătite, vârsta participanţilor variind de la 4 ani la peste 60 de ani, ceea ce dovedeşte că meşteşugul încondeierii ouălor este transmis de la o generaţie la alta.
Marele premiu al Festivalului a revenit în acest an Elvirei Rusu , din Poiana Stampei, premiul de excelenţă a fost acordat Şcolii de încondeiat ouă din Ciocăneşti. Au mai fost acordate premii  grupului de încondeietori din Vatra Hărmanului - Braşov,  grupului de încondeietori din Ţara Bârsei, Săcele, Braşov şi lui  Florin Bejinari din Rădăuţi, cel care a pictat sub lupă şi cel mai mic ou prezentat în concurs, un ou de vrabie (acest ou a atras atenţia vizitatorilor de la târgul de la Augsburg- Germania).

Bucatele de post, la mare căutare
Cu sprijinul  preşedintei ANTREC „Bucovina”, Niculina Vasiluţ, una din sălile Căminului Cultural a găzduit prima ediţie a concursului gastronomic cu preparate tradiţionale de post. Proprietarii de pensiuni turistice din Asociaţia Turistică din Vama şi cei din cadrul ANTREC Bucovina au prezentat pentru degustare chifteluţe cu ciuperci şi soia, clătite umplute cu urzici, servite la aperitiv, clătite cu ciuperci, fasole ornată cu ceapă verde, sărmăluţe foarte mici pentru aperitiv, roşii umplute, zacuscă pregătită din toamnă, ţelină umplută cu ciuperci, salată de cartofi, salată de sfeclă roşie, salate cu ciuperci, iar ca desert, prăjituri de post, cea mai căutată fiind tarta cu mere. Şi mâncările ardeleneşti au fost pe placul bucovinenilor, pensiunile din cadrul ANTREC Alba Iulia prezentându-se la Ciocăneşti cu produse tradiţionale din Ardeal.
Pe stadionul din comună a avut loc prima ediţie a Concursului naţional „Glasul trâmbiţei, al buciumului, tulnicului şi cornului în Ciocăneşti – Bucovina”, pe grupuri şi individual.
Spectacolul Pascal „Hristos a Înviat”, prezentat de Ansamblul „Balada Bucovinei”, condus de maestrul Gheorghe Sârbu, avându-l ca invitat de onoare pe preotul Cristin Pomohaci, a încheiat a doua zi a manifestărilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului În faţa Guvernului României va fi un ou din Ciocăneşti.
 Vizualizări articol: 1146 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.57/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.6 din 7 voturi
În faţa Guvernului României va fi un ou din Ciocăneşti3.657

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei