Astăzi, în Vinerea Mare sau Vinerea Sfântă, zi de post şi abstinenţă, în Biserica romano-catolică „Sf. Ioan Nepomuck” Suceava se vor oficia, la ora 18:00, slujbele patimii şi morţii Domnului.
Pască şi ouă roşii
Credincioşii catolici vor putea mâine să-şi sfinţească coşurile cu alimente, în Biserica romano-catolică „Sf. Ioan Nepomuck” Suceava, la orele 9:00, 16:00, 18:00 şi după Sfânta Liturghie de noapte.
Tot mâine se vor binecuvânta bucatele pascale pregătite de credincioşii din Iţcani, la ora 11:00, Mihoveni (ora 14:30) şi Moara (ora 15:00).
Catolicii duc la sfinţit ouă roşii, ce reprezintă viaţa. Pasca este tot o mâncare specifică Paştelui, simbolizând, oarecum, coroana de spini a lui Isus Cristos. De aceea se face în formă rotundă, partea marginală semănând cu coroana de spini, iar în mijloc se pune brânză, smântână, ciocolată, etc.
Lumina lui Cristos
Slujba Învierii la Biserica romano-catolică „Sf. Ioan Nepomuck” Suceava va începe la ora 23:00, cu sfinţirea focului şi a Lumânării Pascale, şi va fi oficiată de preotul paroh Ştefan Babiaş, împreună cu preotul vicar Petru Bişog.
La fel ca şi la ortodocşi, credincioşii romano – catolici se adună în curtea bisericii. Toate luminile din curte, dar şi din biserică vor fi stinse. La uşa bisericii, preotul paroh şi decan Ştefan Babiaş aprinde Lumânarea Pascală, intră apoi în biserică, se opreşte şi spune „Lumina lui Cristos”, iar toţi credincioşii răspund „Mulţumim lui Dumnezeu”, şi de acolo creştinii aprind primele lumânări, în întuneric. În mijlocul Bisericii preotul se opreşte, pentru a doua oară, şi spune credincioşilor, cu voce şi mai înaltă, „Lumina lui Cristos”, creştinii răspund, „Mulţumim lui Dumnezeu” şi îşi aprind, cei care nu au făcut-o până atunci, lumânările.
Procesiune
În faţa altarului, preotul mai rosteşte o dată aceleaşi cuvinte şi atunci se aprind toate luminile din biserică. Se cântă Preconiul de Paşti, prin care se evocă de fapt măreţia lui Dumnezeu, începând cu creaţia şi tot ceea ce a făcut Dumnezeu pentru om. Tot în noaptea de Paşti se face şi slujba de sfinţire a apei de botez. Această apă se foloseşte apoi pentru botezul copiilor şi al celor mai mari, care nu au primit botezul. După ce se sfinţeşte apa de botez, se stropesc toţi credincioşii din biserică.
Slujba de Înviere se încheie cu o procesiune, cu Preasfântul Sacrament la care iau parte toţi credincioşii. Aceasta se face în jurul bisericii. Bucuria Învierii este dusă de creştinii romano-catolici la casele lor, iar acolo unde sunt bătrâni, copii bolnavi, săraci, cei care au luat lumină le duc şi acestora, oferindu-le şi cadouri de Paşte. În Duminica Paştelui, în Biserica romano-catolică „Sf. Ioan Nepomuck” se va oficia, la ora 11:00, Sfânta Liturghie, dar şi la ora 18:00, după ce s-a oficiat în prealabil liturghia la biserica din Iţcani (ora 9:30).
Lumânarea Pascală
Lumina lui Cristos este simbolizată prin Lumânarea Pascală sau lumânarea de Paşti, care va sta în biserică tot timpul anului.
Aceasta este confecţionată special, în fiecare an, având inscripţionată imaginea Învierii, semnele greceşti, Alfa şi Omega, „Eu sunt Alfa şi Omega”, adică începutul şi sfârşitul, şi este trecut anul 2009.