Viitorul societăţii de termoficare a Sucevei – adică privatizarea sau închiderea parţială a acesteia, prin intrarea în conservare a principalelor unităţi de producţie, va fi discutat astăzi la Guvern, cu miniştrii Finanţelor şi Administraţiei şi Internelor.
Cei care vor expune celor doi miniştri, Gheorghe Pogea şi Dan Nica, problemele cu care se confruntă Termica Suceava şi implicit municipalitatea suceveană, sunt primarul Ion Lungu şi directorul societăţii de termoficare, Constantin Plăcintă.
“Am fost convocaţi la o discuţie pe tema situaţiei sistemelor de termoficare din România, precum şi pe tema asigurării căldurii în sezonul de iarnă care e pe cale de a se încheia. De asemenea, se vor discuta costurile de producere a energiei termice, unde, din păcate, suntem în top, cu 360 de lei/gigacalorie, în vreme ce preţul local de referinţă este 178 de lei.
Iarna viitoare nu mai putem lucra astfel, pentru că riscăm să blocăm activitatea şi la Primărie şi la Termica. Vom vedea ce se întâmplă cu procesul de privatizare şi vom lua o decizie”, a spus primarul Ion Lungu.
Nu în ultimul rând, la discuţiile de astăzi va fi abordată şi problema datoriilor pe care le mai are de încasat Primăria Suceava de la Guvern – adică 20 de miliarde de lei vechi, în contul subvenţiilor pentru căldura populaţiei, cât şi cele zece milioane de euro pe care Suceava ar trebui să le primească drept co-participare la programul de reabilitare a reţelelor de termoficare.